‘Brukel’, oorlogsherinneringen in een Belgische videogame
Ergens tijdens de eerste lockdown hoorde ik over een videogame die 3 prijzen in de wacht sleepte op de Belgian Game Awards. Dit was het perfecte spel om te testen op mijn gloednieuwe trots: mijn nieuwe gamepc, een beest. En heremia, wat een spel! De gameontwikkelaar Bob De Schutter, had het topidee om de herinneringen van zijn grootmoeder te verwerken in een videogame.
Lees verder onder mijn vlog.
Bij het spelen begon ik de verhalen van mijn eigen grootmoeder opeens heel hard te missen. Want ja, een Leuvense stoof stond ook in de woonkamer van mijn grootouders. En ik herinner me ook nog ergens een pispot naast een bed waar we als kinderen giechelachtig over deden. Want: ieeeeeeeuw viehies!
Het geboortehuis van de oma van Bob De Schutter leek er dus wel wat op. De game nodigt uit om virtueel foto’s te maken van objecten in de kamer. Klik en je hoort de stem van oma Bie Verlinden, die de verhalen achter de voorwerpen vertelt.
Maar dan wordt de ouderwetse gezelligheid abrupt onderbroken. Geel lag in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat hebben ze in dat huis geweten. Bies getuigenis wordt grimmiger als we te horen krijgen welke sporen de oorlog achterliet in haar geboortehuis. Het spel zuigt me in de harde realiteit van toen. En toch blijft haar stem hoopvol klinken. Ik voel me getuige van een sterke, levenslustige vrouw!
Dankzij mensen als Bie kennen jongere generaties de oorlog alleen maar uit films, getuigenissen en nu ook videogames. Wat mis ik de verhalen van mijn grootouders, die ik vroeger stil beluisterde in hun woonkamer bij de Leuvense stoof! En wat een prachtig idee van de gameontwikkelaar om de herinneringen van zijn grootmoeder te vereeuwigen in dit spel!
Bekijk ook het filmpje waarin Bob De Schutter zijn oma en de game voorstelt.
Gaminiscing
Gaminiscing is een samentrekking van game en reminicensie en betekent dus het bewust ophalen van herinneringen via videogames. Brukel is er een schoolvoorbeeld van. Het maakt dit spel geschikt voor ouderen om hun eigen herinneringen aan te wakkeren, maar ook voor jongeren die via de game meer voeling krijgen met de leefwereld van hun grootouders toen ze jong waren. De vele religieuze symbolen in het huis maken de game ook extra interessant om te behandelen tijdens de godsdienstles.
Liesbeth Last maakt lesimpulsen aan de hand van videogames op Thomas Godsdienstonderwijs. Bekijk de lesimpuls over Brukel.