Solidariteit moet spirituele dimensie krijgen (zegt socioloog)
Op een studiedag van het Centrum voor de Studie van het Katholieke Sociale denken namen Ellen Van Stichel (KU Leuven) en Walter Weyns (UAntwerpen) het begrip solidariteit onder de loep. De eerste spreker schetste een perspectief vanuit het katholieke sociale denken, de tweede zette het begrip in een sociologisch perspectief.
Beide sprekers kwamen uit bij de vaststelling dat de wereld vandaag vraagt om een virtuele of spirituele beleving van solidariteit; één die ook uitreikt naar het niet-menselijke leven en naar wie of wat ons overstijgt – of we dat nu God noemen of anders.
Je kan de lezingen hieronder bekijken of ook downloaden om op een rustig moment te beluisteren.
#1 Ellen Van Stichel: ‘Inspiratie vanuit het katholieke sociale denken’
Beluister en download op Apple Podcast.
#2 Walter Weyns: ‘Solidariteit en/of sociale cohesie: een sociologisch perspectief’
Beluister en download op Apple Podcast.
Meer weten
- Het Centrum voor de Studie van het Katholiek Sociale Denken bevordert onderzoek naar katholiek sociaal denken en wil dit meer bekendheid geven, onder meer door de link tussen te leggen tussen sociale encyclieken en het wetenschappelijk werk daarrond enerzijds en de praktijkervaring van bewegingen en verenigingen anderzijds. Coördinator is Ellen Van Stichel.
- Eén van de activiteiten van het centrum is het vormingsinitiatief Amos, wat staat voor Actief in de Marge: Ontmoeting en Sociaal-ethische reflectie. Het woord verwijst ook naar de Bijbelse profeet Amos (Laat het recht stromen als water, en gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek – Amos 5,24). De eerste studiedag van Amos vond plaats op 1 december 2022, in samenwerking met partners zoals Welzijnszorg en Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede.