In 1 op de 3 landen wordt godsdienstvrijheid geschonden
Volgens Kerk in Nood wordt de godsdienstvrijheid wereldwijd in bijna een op de drie landen met voeten getreden. Religieuze minderheden worden in 61 landen over de hele wereld geconfronteerd met toezicht, financiële beperkingen, politieke manipulatie of fysieke vervolging, aldus het nieuwe rapport, dat om de twee jaar wordt gepubliceerd.
Het is inmiddels het zestiende rapport van Kerk in Nood over de godsdienstvrijheid in 196 landen wereldwijd. Het werd opgesteld met de inbreng van meer dan dertig experts, academici, missionarissen, mensenrechtenactivisten en journalisten uit de hele wereld.
Kerk in Nood stelt vast dat er op het vlak van de geloofsvrijheid vooruitgang is geboekt in negen landen waaronder Egypte, Jordanië en de Golfstaten Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar in 47 landen is de situatie verslechterd. In 28 landen, waarvan 13 in Afrika, is de situatie zelf zorgwekkend.
Vandaag leven 4,9 miljard mensen of 62,5% van de wereldbevolking in een land dat geplaagd wordt door ernstige of zeer ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid.
Sinds 2021 werden in 40 landen mensen vermoord of ontvoerd vanwege hun geloof. In 34 landen zijn gebedshuizen vernield of beschadigd. In het Afrikaanse continent wordt de godsdienstvrijheid in 39% van de landen geschonden. In 13 Afrikaanse landen is er sprake van extreme vervolging als gevolg van de expansie van gewapende islamistische groeperingen, het falen van de staat, droogte en armoede.
Oorzaken van geloofsvervolging
De hulporganisatie verwijst naar het extremisme van islamitische groepen als een van de belangrijkste redenen van de geloofsvervolging. Maar dat is zeker niet de enige reden. Ook autoritaire regimes zoals Noord-Korea maken zich schuldig aan vervolging. In China worden alle religieuze sekten beïnvloed door een gedwongen sinisering en een alomtegenwoordige controle door de staat. De overheid zet er digitale technologieën in om de bevolking massaal in de gaten te houden. In Midden-Amerika kleurt Nicaragua, waar het middenveld en de katholieke Kerk volop worden vervolgd, donkerrood. Daarnaast is er ook nog het etnisch-religieus nationalisme dat in landen als Birma, Sri Lanka of India resulteert in een felle vervolging. Dat gaat vaak gepaard met antibekeringswetten die hand in hand gaan met een toename van religieus geweld en die een stimulans zijn voor straffeloosheid.
In 36 landen wereldwijd worden daders zelden of nooit vervolgd. Dat is niet enkel het geval in India of China, maar bijvoorbeeld ook in Pakistan. In andere landen is de onderdrukking van gelovigen meer gematigd. Zo hebben zij in landen zoals Turkije, Thailand, Venezuela of het Heilige Land te kampen met ernstige vormen van discriminatie. In steeds meer landen worden gewelddadige aanvallen tegen geloofsgemeenschappen als normaal beschouwd en niet meer vervolgd. Dat is ook steeds vaker in landen van Latijns-Amerika het geval. In Nigeria en Nicaragua is er een sterke uitbreiding van een cultuur van straffeloosheid. Ook de vervolging van moslims wereldwijd, evenals het antisemitisme in Europa nemen toe.
In westerse landen is er momenteel geen expliciete geloofsvervolging. Maar daar bestaat wel de trend dat sommige groepen hun ideologische standpunten naar voren schuiven als moreel referentiepunt voor de hele samenleving. Dat zorgt ervoor dat afwijkende standpunten van religieuze gemeenschappen worden gemarginaliseerd en in diskrediet gebracht.
Bron: Kerk in Nood