1 op 7 christenen wereldwijd wordt vervolgd

In 2022 werden wereldwijd 5.621 christenen gedood, dat is gemiddeld meer dan 15 per dag.
18/01/2023 - 13:34

Open Doors heeft voor de 30ste keer een Ranglijst Christenvervolging gepubliceerd, die de evolutie van de vervolging van christenen wereldwijd in kaart probeert te brengen om op die manier betrouwbare trends te detecteren. De nieuwe cijfers maken duidelijk dat er wereldwijd 360 miljoen christenen worden vervolgd, belet worden om hun geloof te beleven of ernstig worden gediscrimineerd. In 76 landen is er sprake van ernstige vervolging. De vijftig landen bovenaan de ranglijst nemen de vervolging van 312 miljoen christenen voor hun rekening.

1 op 7 christenen wordt ernstig blootgesteld aan vervolging of discriminatie vanwege hun geloof; 1 op de 5 leeft in Afrika, 2 op de 5 in Azië en 1 op de 15 in Latijns-Amerika. Open Doors

In 2022 werden 5.621 christenen vermoord, tegenover  5.898 een jaar eerder. 4.542 christenen worden vastgehouden omwille van hun geloof (waarvan 1.750 in India), tegen  4.277 in 2021. In 2022 was er een opvallende stijging van het aantal ontvoeringen van christenen (5.259 tegenover  3.829, waarvan 4.726 in Nigeria alleen). Anderzijds werden vorig jaar 2.110 kerken gesloten, vernield of aangevallen (waarvan bijna de helft in China). Dat is aanzienlijk minder dan een jaar eerder (5.110). 

Lees verder onder de afbeelding.

Open Doors publiceert jaarlijks een Ranglijst Christenvervolging
Open Doors publiceert jaarlijks een Ranglijst Christenvervolging © Open Doors

De stijging van het aantal autoritaire regimes en het groeiende nationalisme resulteren ook in een toegenomen geloofsvervolging.

Volgens Open Doors is het aantal landen waar christenen vervolgd worden niet alleen toegenomen, maar is ook de intensiteit van de vervolging zelf feller geworden. De ngo waarschuwt voor de sterke toename van het islamistische extremisme in Afrika. Nadat de eerste plaats een jaar aan Afghanistan werd afgestaan, staat Noord-Korea opnieuw helemaal bovenaan in de Ranglijst Christenvervolging. Zelfs het bezit van een Bijbel is er strafbaar. In China tracht de overheid de verschillende geloofsgemeenschappen almaar sterker in haar greep te krijgen, terwijl er in India een sterke toename is van het hindoenationalisme dat gepaard gaat met een groeiend aantal aanvallen tegen religieuze en etnische minderheden. Bovendien zijn er in 13 Indiase deelstaten antibekeringswetten goedgekeurd die vaak worden misbruikt voor de vervolging van christenen en andere religieuze minderheden, zegt woordvoerder Wimco Ester van Open Doors. Nigeria staat op eenzame hoogte wat betreft het aantal vermoorde, ontvoerde en verkrachte christenen. Jihadistische groepen lijken vaak vrij spel te hebben in het noorden van het land, met een toenemend aantal incidenten in de zogenaamde ‘middle belt’ en zelfs zuidelijke gebieden met een overwegend christelijke bevolking. 

De ngo betreurt de aanhoudende uittocht van christenen uit het Midden-Oosten, in de nasleep van de oorlogen in Irak en Syrië. Wimco Ester: De kerken daar lijken er niet in te slagen de wonden te helen. Jongeren voelen zich geïntimideerd en zien geen toekomst meer voor zichzelf in hun land en zelfs in de hele regio. Al zijn er ook verhalen van hoop en christenen die hun land bewust niet willen verlaten.