Paus verrast: ook aartsbisschop Domenico Battaglia van Napels wordt kardinaal

Op 7 december zal paus Franciscus nu toch 21 kardinalen creëren. Eerder weigerde de Indonesische bisschop Syukur de kardinaalshoed.
05/11/2024 - 15:35
Archieffoto van bisschop Domenico Battaglia in 2018
Archieffoto van bisschop Domenico Battaglia in 2018 © CC Vincenzo Amoruso via Wikimedia Commons

Domenico Battaglia werd door paus Franciscus toegevoegd aan de lijst van 20 nieuwe kardinalen die de rode soutane zullen ontvangen tijdens het consistorie van 7 december 2024. Dat maakte Matteo Bruni, directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, op 4 november bekend. 

Aartsbisschop van Napels Battaglia (61) is gekend voor zijn verzet tegen de maffia en voor zijn inzet voor drugsverslaafden en de allerarmsten. Dat de paus hem kiest als kardinaal is op zich niet verrassend. Ongebruikelijk is wel dat dit via een persbericht wordt bekendgemaakt. De namen van de andere kardinalen-elect werden voorgelezen op het Sint-Pietersplein op 6 oktober aan het einde van het Angelusgebed. De Indonesische bisschop Paskalis Syukur deed daarna echter afstand van het kardinaalschap om 'te groeien in priesterlijk leven'. 

Paus Franciscus heeft al verschillende keren zijn waardering laten blijken voor aartsbisschop Battaglia door teksten van hem te gebruiken. In 2021 stuurde de paus aan alle Italiaanse bisschoppen een tekst met als titel 'De acht zaligsprekingen van de bisschop'. De aartsbisschop gebruikt daarin het format van de zaligsprekingen (Matteüs 5) om de kwaliteiten van een goede bisschop te beschrijven. De tekst begint zo: 

Gelukkig de bisschop die van armoede en delen zijn levensstijl maakt, want hij bouwt aan het Rijk der Hemelen met zijn getuigenis.

Domenico Battaglia

Aartsbisschop van Napels en kardinaal-elect

In 2022 liet paus Franciscus een gebed van Battaglia over de oorlog in Oekraïne voorlezen tijdens de algemene audiëntie op woensdag. 

Vergeef ons, Heer, als deze handen, die U hebt geschapen om te bewaren, instrumenten van de dood zijn geworden.

Domenico Battaglia

Aartsbisschop van Napels en kardinaal-elect

Don Mimmo, zoals aartsbisschop Battaglia doorgaans genoemd wordt, speelde een belangrijke pastorale rol in Zuid-Italië, onder andere als straatpriester voor jongeren en drugsverslaafden. Van 1992 tot 2016 leidde hij een centrum voor drugsverslaafden in Calabrië. Van 2006 tot 2015 was hij vice-voorzitter van de stichting Betania die zich inzet voor de allerarmsten. 

Als aartsbisschop van Napels streed hij tegen de greep van de maffia op de Zuid-Italiaanse maatschappij, waar vooral de armen het slachtoffer van zijn. Zo liet hij in 2021, twee maanden na zijn aanstelling als aartsbisschop, in een kerk vlakbij Napels twee heiligenafbeeldingen verwijderen 'ter devote nagedachtenis aan Lorenzo Nuvoletta', een clanleider van de camorra in de jaren 1970 en '80. Daarmee wilde hij symbolisch een einde maken aan elke vorm van verstrengeling van misdaad en christelijk geloofsleven. 

Lees ook

Bronnen: Vatican News (Engels) - I.media (Frans)

 

Nieuws

Sint-Pietersbasiliek

Voor het 3D-model werden droneopnames, lasermetingen en meer dan 400.000 foto's samengevoegd met behulp van AI. Vanaf 1 december online te bezoeken.

Roberto Pasolini

De nieuwe pauselijke predikant Roberto Pasolini is geïnspireerd door deze quote van Amerikaans auteur JD Salinger in ‘De vanger in het graan’.

Standbeeld van de heilige Bernard van Aosta bij de Kleine Sint-Bernhardpas op de grens tussen Frankrijk en Italië

De heilige Bernard van Aosta leefde van ongeveer 1020 tot 1081 in de Alpen. Paus Franciscus herinnerde aan zijn gastvrijheid en inzet voor vrede.

Mateusz Borowiak.
Video

Pianist Mateusz Borowiak speelde het pianostuk ‘Kolysanka’, dat werd gecomponeerd door een gevangene van Auschwitz.

Amanda Richer in 2017
Video

Gevraagd wat ze zou wensen, antwoordt ze: Dat anderen uit de dakloosheid zouden geraken en dat iedereen op medeleven mag rekenen. Bekijk de film.

De Belgische Medische Vereniging Sint-Lucas organiseert op 16/11 haar jaarlijks congres rond 'Zorg voor mensen in de marge van ons gezondheidssysteem'