Abdijgemeenschap Keizersberg in Leuven tijdelijk ontbonden na klachten grensoverschrijdend gedrag
De abdijgemeenschap van Keizersberg in Leuven is tijdelijk ontbonden na klachten van grensoverschrijdend gedrag, zo meldde Het Laatste Nieuws gisterenavond. VRT NWS laat weten dat het parket van Leuven bevestigt dat een aangifte in proces-verbaal doorgestuurd is naar het federaal parket, dat altijd het eerste onderzoek doet voor klachten over misbruik in kerkelijke context. Vandaag zou de aangifte daar ten gronde worden bekeken.
Voor zover we tot nu toe weten, gaat het om klachten over misbruik en aanranding van een postulant door een medebroeder die al langer in het klooster verbleef. Het slachtoffer bracht de overste op de hoogte en later ook de abt van Dendermonde, die abt-visitator is in Keizersberg, en een andere geestelijke. Omdat het er niet op leek dat er actie ondernomen werd, stapte hij eerder dit jaar naar het Meldpunt voor seksueel misbruik in de Kerk en naar de vicaris-generaal van het aartsbisdom. Ten slotte legde hij klacht neer bij het parket.
Intussen had een andere pater ook een klacht neergelegd tegen de prior. Die zou gaan over zijn leiderschap. Pas toen de klacht over misbruik het gerecht bereikte – zo lijkt het alvast – volgde een doorlichting door de abt-preses van de orde, met als resultaat de voorlopige opheffing van de Leuvense gemeenschap van Keizersberg.
Wie is verantwoordelijk?
De Kerk is geen organisatie met een organogram. Ze bestaat uit heel diverse groepen en structuren. De hoogste kerkelijke vertegenwoordiger van ons land, de aartsbisschop, heeft geen jurisdictie over kloosterorden.
Een benedictijnergemeenschap maakt deel uit van een congregatie die uit verschillende provincies bestaat. Voor Keizersberg is dat de Vlaams-Nederlandse provincie van de congregatie van Subiaco-Cassino. Aan het hoofd van de congregatie staat een abt preses. Dit is nu de pas verkozen abt Ignacio Fossas die verblijft in de Curia Sant’ Ambrogio in Rome. Het is deze abt die onlangs naar Keizersberg kwam om orde op zaken te stellen.
Elke provincie heeft een abt-visitator, die om de vier jaar een canonieke visitatie of doorlichting doet. Voor Keizersberg is dat abt Gerard Van Malderen van Dendermonde, die intussen ruim 75 is en van wie de opdracht dus binnenkort afloopt. Voorlopig kan hij niet meer zeggen dan dat het onderzoek van het gerecht wordt afgewacht.