Welzijnszorg stelt opnieuw scherp op waardig werk in adventscampagne
Bijna één op de vijf mensen in België leeft in armoede of net boven de armoedegrens met een groot risico op armoede. ‘Al te gemakkelijk veronderstellen we dat werken de oplossing is om armoede te verhelpen’, zegt Helen Blow van Welzijnszorg. ‘Dat klopt maar tot op zekere hoogte, want ook België kent zijn werkende armen.’
Ook België kent zijn werkende armen.
Helen Blow
Politiek
‘Ook politici van alle partijen hameren voortdurend op de noodzaak om zoveel mogelijk mensen op de werkvloer te krijgen, vooral dan om de sociale zekerheid betaalbaar te houden’, merkt Blow op. ‘Maar ze staan zelden stil bij de drempels die veel mensen onderaan de ladder ervaren om te gaan werken.’ Vandaar dat Welzijnszorg dit jaar opnieuw het thema waardig werk in de adventscampagne centraal zette.
Om armoede tegen te gaan moet werk ‘waardig’ zijn: mensen moeten een voldoende hoog inkomen uit werk halen, met goede arbeidsomstandigheden en aangepast aan hun mogelijkheden en persoonlijke situatie. Het mag ook niet nodig zijn om meerdere jobs te doen, met lange werkdagen, ten koste van het gezinsleven of het welzijn van de werknemer.
3 recepten
Welzijnszorg pleit in een petitie tijdens de komende campagnemaand ervoor dat de combinatie van deeltijdswerk met een uitkering voor meer mensen mogelijk wordt. Daarnaast presenteert de organisatie 3 recepten voor waardig werk:
- Uitsluiting aanpakken: mensen in armoede ervaren veel drempels om op het werk te geraken: mobiliteit is er daar alvast een belangrijke van. Maar ook leeftijd, afkomst, scholingsgraad, zich goed kunnen ‘verkopen’ tijdens een sollicitatiegesprek. Werk loont ook niet of weinig voor mensen die deeltijds aan de slag gaan omdat ze nog zorgtaken hebben.
- Ambassadeur voor werkzoekenden: om die drempels weg te werken, zijn zowel werkzoekenden als werkgevers gebaat bij een ambassadeur die ondersteuning biedt. ‘Het doel van bemiddeling moet niet alleen zijn om snel een job vinden, maar vooral om mensen duurzaam aan werk te helpen.
- Aangepast arbeidsmarkt: Niet iedereen die nood heeft aan ondersteuning kan terecht in een maatwerkbedrijf of werkervaringsproject. Dat zijn mooie projecten, maar het is ook belangrijk om individueel maatwerk te bieden voor werknemers op de reguliere arbeidsmarkt.
Teken de petitie van Welzijnszorg en ontdek hun acties.