1 miljoen deelnemers voor Eucharistisch Congres in de Filipijnen

De Filipijnen verwachten deze week meer dan een miljoen gelovigen uit de hele wereld voor een Eucharistisch Congres. Marianne Servaas was erbij.
05/12/2020 - 00:00

Net een jaar nadat zeven miljoen gelovigen de eucharistie met de paus in Manilla bijwoonden, heeft van 24 tot 31 januari 2016 in Cebu op de Filipijnen het 51ste Internationale Eucharistische Congres plaats. Met het congres wordt de 500ste verjaardag van de evangelisatie in de Filipijnen herdacht. Voor het evenement worden meer dan 15.000 deelnemers uit de hele wereld verwacht. Volgens de organisatoren worden voor de sloteucharistie van het congres met als thema Christus onze hoop op overwinning, 1miljoen gelovigen uit de hele wereld verwacht.

Kardinaal Luis Antonio Tagle, aartsbisschop van Manilla: Wij hopen dat de boodschap van dit congres ook tot ver buiten de kerk echo krijgt en dat de boodschap van barmhartigheid, liefde en vergevingsgezindheid in de hele samenleving wordt uitgedragen. Het congres moet ook een impuls geven aan de evangelisatie van China, India of Vietnam.

In de aanloop naar het congres verzette de katholieke Kerk zich tevergeefs tegen de plannen van de Filipijnse overheid om tientallen dakloze gezinnen te verhuizen, om plaats te maken voor een paviljoen voor het congres. Door het drukke programma is het voor paus Franciscus onmogelijk om nogmaals naar de Filipijnen te reizen. Franciscus wordt er vertegenwoordigd door kardinaal Charles Maung Bo, de aartsbisschop van Rangoon (Birma). De deelnemers zijn vooral afkomstig uit Azië, waar 134 miljoen katholieken leven. Zij vertegenwoordigen 3 procent van de Aziaten en 11 procent van de katholieken wereldwijd.

Getuigenis Marianne Servaes

Een van de deelnemers aan het Internationale Eucharistische Congres is de Vlaamse Marianne Servaas. Ze nam ook deel aan het theologische symposium, dat aan het eigenlijke congres voorafging. Het duurde een week lang en er waren meer dan 1.000 deelnemers en sprekers uit zowat de hele wereld. Marianne is in Cebu op uitdrukkelijke vraag van de organisatoren, het Pontificale Comité voor het Internationaal Eucharistisch Congres onder voorzitterschap van aartsbisschop Piero Marini, en gaf er dinsdag een indringende getuigenis. 
U kunt haar tussenkomt bekijken en beluisteren via het onderstaande Youtube-filmpje.

Catechese van kardinaal Tagle

Donderdagmorgen 28 januari plaatselijke tijd (vanacht Europese tijd) maakte kardinaal Tagle indruk met een catechese over cultuur en dialoog, bekeken vanuit het eucharistische leven. Ook deze tussenkomst kunt u bekijken en beluisteren via de onderstaande Youtube-video. De kardinaal begint te spreken vanaf iets meer dan 7 minuten.