1 miljoen euro voor restauratie van Gents karmelietessenklooster

In 2007 verlieten de laatste ongeschoeide karmelietessen hun klooster in Gent en sinds 2012 is het beschermd als monument.
24/11/2022 - 16:20
Het karmelietessenklooster in Gent
Het karmelietessenklooster in Gent © Architectuurwijzer

Onroerend Erfgoed maakt een bedrag van 1 miljoen euro vrij voor de restauratie van het Gentse karmelietessenklooster, dat in 17de eeuw werd gesticht. Eeuwenlang hebben in het klooster in de Gentse binnenstad ongeschoeide karmelietessen geleefd, afgesloten van de buitenwereld. In 2007 verlieten de drie laatste zusters het klooster en in 2007 kreeg het gebouw een tijdelijke invulling. Het zal nu herbestemd worden als collectieve woonvorm. Het project krijgt de naam De Living van Gent. Naast ruimte voor woningen worden delen van het kloostercomplex publiek opengesteld en er wordt een rust- en stiltetuin aangelegd.

Het Gentse karmelietessenklooster werd gesticht in 1622. Tijdens het bewind van de aartshertogen Albrecht en Isabella, landvoogden van de Zuidelijke Nederlanden (1598-1621), kwam een katholieke reveil tot stand. Verwoeste kerken en kloosters werden heropgebouwd en nieuwe kloosterordes en religieuze congregaties werden gesticht. In Gent waren er omstreeks 1629 liefst 31 vrouwenkloosters en in de tweede helft van de 17de eeuw behoorde ongeveer 10 procent van de Gentse bevolking tot de geestelijke stand.

Bron: Onroerend Erfgoed

Lees de toelichting bij het project in de Architectuurwijzer