‘Wiegenlied' uit Auschwitz voor het eerst uitgevoerd - luister hier [video]

Pianist Mateusz Borowiak speelde het pianostuk ‘Kolysanka’, dat werd gecomponeerd door een gevangene van Auschwitz.
13/11/2024 - 09:27

Een kort pianowerk dat in het gevangenenkamp van Auschwitz werd gecomponeerd, is voor het eerst sinds de oorlog weer uitgevoerd. Kolysanka is een wiegelied, in 1941 geschreven door de Poolse musicus Adam Kopycinski. Je kan er nu op YouTube naar luisteren, gespeeld door Mateusz Borowiak. Voor muziekliefhebbers is dat een naam met enige weerklank: Borowiak eindigde in 2013 als derde op de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano in Brussel.


Emotionele ontsnapping

De Britse muziekwetenschapper Leo Geyer ontdekte de partituur acht jaar geleden tijdens opzoekingen in het Auschwitzarchief. Een conservator wees hem op een collectie van ruim 200 muziekstukken die tijdens de oorlog in het kamp gespeeld werden. Geyer vond stukken die door gevangenen werden gespeeld, met daarbij nieuwe composities die een directe inkijk geven in de kracht van muziek als mentale en emotionele ontsnapping.

De subtiele klanken van Kołysanka, Pools voor “slaaplied”, vormen een poging om even te ontsnappen aan de realiteit van het kamp, zegt Leo Geyer. 'Met rijke en weelderige harmonieën roept Kopycinski herinneringen aan betere tijden op. Het lijkt een straaltje hoop in de duisternis te brengen.'


Muziek tijdens executies

De kampleiding van Auschwitz wilde dat er een orkest, bestaande uit gevangenen, werd samengesteld om muziek te spelen bij marsen of op kerstdag, maar soms ook bij executies: dan werd er muziek uit La Traviata gespeeld. Op een bepaald moment waren er in het vernietigingskamp zes orkesten. Elke ochtend bij het appel moest er muziek worden gebracht en ook als gevangenen naar de gaskamers werden geleid. Als er een nieuw konvooi aankwam, moest het orkest vrolijke deuntjes ten gehore brengen.

Kołysanka werd geschreven door Adam Kopycinski, een musicus die als politieke gevangene vastzat. Hij was leider van een van de kamporkesten en moest soms hartverscheurende keuzes maken. Wanneer een gevangene auditie deed voor het orkest, wist hij dat een afwijzing voor de gevangene de dood kon betekenen.

Adam Kopycinski overleefde de oorlog en werd later operadirecteur in Polen. Hij overleed in 1982. 

In 2025, ter herdenking van de 80-jarige bevrijding van Auschwitz, wil muziekwetenschapper Leo Geyer Kołysanka en andere stukken uitvoeren als onderdeel van een groter opera/balletwerk over de orkesten van Auschwitz. 

Meer nieuws

Pasen

Op zondag 20 april vieren alle christelijke kerken samen Pasen. Kerkleiders uit vijf verschillende tradities in ons land delen samen een paaswens.

Jean-Marie Speich (rechts) op 15 januari 2025 tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie voor het diplomatieke corps in Slovenië

Hij zal de komende jaren een belangrijke rol spelen bij de vervanging van verschillende bisschoppen die met pensioen gaan.

Het Acta Sanctorum, een werk van drie eeuwen, opgevat als een kritische encyclopedie van alle heiligen van het Oosten en het Westen

Het unieke heiligenonderzoek van de Bollandisten krijgt een plek in het Memory of the World-register van Unesco. Een mijlpaal voor Belgisch erfgoed.

Met de Bijbel in haar hand kijkt Ana uit naar haar doopsel.

Het aantal volwassen kandidaat-dopelingen in de katholieke Kerk in België blijft opvallend toenemen. Dit jaar zijn het er 536.

Vertaler Marlon Winedt kreeg feestelijk een exemplaar overhandigd van de Papiamentobijbel waaraan hij meewerkte

Meer dan 6 miljard mensen hebben nu toegang tot de complete Bijbel in hun eigen taal. Dat zijn er 100 miljoen meer dan in 2023. Ontdek de infografiek.

Het reizende reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes komt in mei 2025 naar België

De reliekhouder uit Lourdes bevat fragmenten van het lichaam van de heilige. Je kan de reliek in elk bisdom vereren. Ontdek de data en locaties.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Login als abonnee of maak een nieuw profiel aan

Onze redactie en vrijwilligers brengen je iedere dag nieuws en verhalen over geloof en zingeving.
Op basis van je e-mailadres kijken we na als je al eerder een profiel aanmaakte op Otheo.be en je als abonnee gekend bent.
Indien ja, dan vragen we je in de volgende stap naar je wachtwoord.
Indien nee, dan kan krijg je de kans om een profiel aan te maken, te starten met een proefabonnement of je Kerk & Leven abonneenummer toe te voegen.