
Begijnhof in Brugge viert 800-jarig bestaan met divers feestprogramma
Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde, met zijn typische witgeschilderde gevels en serene kloostertuin bood door de eeuwen een thuis aan gemeenschappen van vrome en zelfstandige vrouwen. Vandaag wordt het nog altijd bewoond door de zusters benedictinessen en een dertigtal alleenstaande vrouwen. Als eerbetoon aan hen en aan de waarden van stilte, zorgzaamheid, spiritualiteit en ondernemingschap, die het Begijnhof al eeuwen belichaamt, vindt van 6 juni tot 28 september in en rond de Unesco-werelderfgoedsite een waaier aan uiteenlopende activiteiten plaats.
Op zoek naar de ziel
Net als in 1925, toen pastoor Hoornaert de gemeenschap nieuw leven inblies door een kloosterorde te verwelkomen en de gebouwen te renoveren, staat het Begijnhof vandaag voor een grote restauratiecampagne. In opdracht van de stad Brugge voerde het consortium ‘Begijnhof Brugge Bewaren’ een onderzoek uit naar de immateriële dimensies die cruciaal zijn om de ‘ziel’ van het Begijnhof van Brugge te vatten. Van daaruit werd gekozen voor Sauvegarde - het bewaren en koesteren van wat waardevol is - als centraal thema van de festiviteiten. Het Begijnhof was en is immers een veilige haven voor zowel bewoners als bezoekers.

De jubileumviering wordt afgetrapt met een feestelijk openingsweekend op 6, 7 en 8 juni en eindigt met een muzikaal slotweekend op 26, 27 en 28 september. Tijdens beide weekends zal de idyllische boomgaardtuin worden opengesteld als een luwterras waar rust en ontmoeting centraal staan en waar bezoekers kunnen genieten van begijnenlekkernijen en deelnemen aan onder meer stilte- en zangstondes of een unieke vesperviering. Doorlopend vindt in Begijnhof nummer 1 de tentoonstelling Beschermd en geborgen plaats. Met zeldzame objecten en persoonlijke verhalen wordt het erfgoed van de site tot leven gebracht.
Het Begijnhof was en is een veilige haven voor zowel bewoners als bezoekers.
Ook Academie Brugge DKO gaat dit jaar met het thema Sauvegarde an de slag. In verschillende expo's en installaties reflecteren studenten en docenten op stilte, rituelen, traagheid en de kracht van vrouwen. Jongeren buigen zich over de vraag in welke mate het Begijnhof voor de bewoners 'een hof van Eden' is geweest en kinderen maken attributen die ze kunnen meedragen in een 'stille stoet'. Enkele Handmade in Brugge-makers geven erfgoedobjecten dan weer een tweede leven tijdens Restafette.

Het slotweekend brengt enkele unieke muzikale hoogtepunten in de Begijnhofkerk. Colin H. van Eeckhout van AMENRA brengt met zijn soloproject CHVE een hypnotisterende, rituele muzikale ervaring terwijl Psallentes met eeuwenoude zangtradities de spirituele dimensie van het Begijnhof tot leven wekt. Voorts zorgen stadsschrijvers Marieke De Maré en Lara Taveirne voor een inspirerende matinée vol verhalen en muziek over de kracht van deze unieke vrouwengemeenschap.
Ik hoop dat de viering het ware verhaal naar voor kan brengen.
Brigitte Beernaert, bewoonster
Kunsthistorica en bewoonster van het Begijnhof Brigitte Beernaert doorploegde samen met vrijwilligers meters archieven en is alvast opgetogen. 'Ik hoop dat de viering het ware verhaal van achthonderd jaar leven op deze unieke plek naar voor kan brengen en dat iedereen weet hoe gelukkig we als bewoonsters zijn. Onze woonvorm is uniek en het is wonderlijk welke solidariteit er in deze kleine gemeenschap leeft.'
Voor sommige activiteiten in het openings- en slotweekend zijn tickets vereist. De verkoop gaat van start op 13 en 14 mei. Ontdek het complete programma op https://www.800jaarbegijnhof.be