Advocaten over misbruik in de Kerk: uiteenlopende klanken
De parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk (de huiszoekingen bij de Kerk in het kader van de misbruikschandalen) hoort deze weken vooral advocaten van diverse partijen. Joris Van Cauter, advocaat voor Roger Vangheluwe, stipte eerst aan dat de strafvordering voor Vangheluwe vervallen werd verklaard door de vastgestelde verjaring. Hij toonde zich in zijn getuigenis ontgoocheld over het rapport van de Hoge Raad voor Justitie over Operatie Kelk, want hij werd niet gehoord. ‘Gefrustreerd was ik’, zo beschreef hij het. Hij ageerde tegen de term ‘clandestiene zittingen’. Die waren immers helemaal niet clandestien, aldus Van Cauter.
Uit het rapport van de Hoge Raad maken sommigen op dat de vertegenwoordigers van de Kerk een voorkeursbehandeling kregen. Dat ontkende Van Cauter stellig. ‘Eerlijk, ik heb daar weinig last van gehad’, antwoordde hij cynisch. Hij kreeg als advocaat van Vangheluwe immers weinig sympathie bij de leiding van het onderzoek. Het recht op een geheim onderzoek was blijkbaar ook een illusie. ‘Het hele onderzoek is verzand en Vangheluwe heeft daar geen enkel voordeel uitgehaald.’
Joris Van Cauter uitte zijn verontwaardiging over het feit dat de minister van Justitie pornografische beelden van de computer van zijn cliënt doorspeelde aan het Vaticaan. De woordenwisseling daarop in de commissie was vrij bitsig.
Heilige Stoel blijft immuun
Daarop volgden de advocaten Christine Mussche en Walter Van Steenbrugge, die meerdere slachtoffers binnen de pastorale sfeer vertegenwoordigen en vaak in de media komen in naam van hun cliënten. Aanknopingsfiguur voor hun werk was en is priester Rik Devillé, die zelf met het advocatenkantoor contact opnam.
Voor zes klagers trad hij op in Operatie Kelk. Hij zei emotioneel dat hij geen antwoord had gekregen op een brief. ‘De deur van de rechtbank bleef voor mij dicht. Ik was persona non grata.’ Van Steenbrugge bleef zittingen ‘clandestien’ noemen en haalde uit naar betrokken magistraten. ‘Het dreigde slecht af te lopen. Er volgde een onwaarschijnlijke procedureslag.’ Hij kreeg wel op een bepaald inzagerecht in de inbeslaggenomen dozen van het aartsbisdom, die evenwel later op bevel van de rechtbank teruggegeven moesten worden.
Volgens de advocaat is eind 2013 de doodsteek van Operatie Kelk gegeven. ‘Ik neem geen genoegen met de term ontmaskering. Ik noem het geen disfuncties, maar bedrog.’ Hij verwees naar het contact tussen Fernand Keuleneer, de advocaat van het aartsbisdom, en het parket-generaal.
‘Ik word afgebrand als complotdenker en fantast’, zei Van Steenbrugge. ‘Ik heb er schade door ondervonden in mijn werk, daarom vraag ik nu: wie heeft er instructies gegeven?’ Het antwoord op die vraag moest hij echter zelf schuldig blijven.
Het bezoek van meester Fernand Keuleneer
Commissielid Sofie De Wit (N-VA) vroeg naar het bezoek van Fernand Keuleneer, advocaat van het aartsbisdom, aan het parket-generaal, wat niet verboden is noch ongewoon. Maar Van Steenbrugge liet uitschijnen dat de rechter nadien op bevel handelde. ‘Het bedrog is duidelijk.’ Hij zei ook dat hij in naam van slachtoffers de Belgische staat een aansprakelijkheidsvordering gaat bezorgen wegens onzorgvuldige justitie.
Kamerlid Christoph D’Haese (N-VA) beloofde op zoek te gaan naar de waarheid. ‘Maar het is natuurlijk allemaal niet evident.’ De commissieleden hebben immers al vele magistraten en betrokkenen gehoord. Die getuigenissen leerden dat er geen aanwijsbare obstructie van het onderzoek gebeurde en er nooit sprake was van ontoelaatbare druk. Al snel werd duidelijk dat haast alle zaken verjaard waren en vele daders reeds overleden.
Veel tegenwerking of vragen van de commissieleden kreeg Van Steenbrugge evenwel niet. Volgende week komt Fernand Keuleneer, advocaat van het aartsbisdom, aan het woord. (EDS)