
175 jaar La Civiltà Cattolica, ‘de stem van het Vaticaan’

Precies 175 jaar geleden, op 6 april 1850, verscheen het eerste nummer van het gezaghebbende katholieke tijdschrift La Civiltà Cattolica. Het is wellicht het oudste nog bestaande katholieke blad. De Italiaanse president Sergio Mattarella was aanwezig bij de plechtige verjaardagsviering.
Het tijdschrift werd opgericht door de jezuïetenorde, niet als zomaar 'een eenvoudig tijdschrift, maar als een instelling die gewenst en gecreëerd is door de Heilige Stoel en die uitsluitend in dienst staat van de verdediging van de heilige leer en de rechten van de katholieke Kerk'.
Tijdens het pontificaat van Pius X (1835-1914)werd de hoofdredacteur van het tijdschrift benoemd door de paus zelf. In de jaren 1920 en 1930 werd het tijdschrift beschreven als politiek uiterst gezaghebbend vanwege de nauwe banden met de Vaticaanse staatssecretaris. In 1924 schreef paus Pius XI: ‘Vanaf het allereerste begin van het tijdschrift hebben de auteurs zichzelf de heilige en onveranderlijke plicht opgelegd om de rechten van de Apostolische Stoel en het katholieke geloof te verdedigen, en te strijden tegen het gif dat de leer van het liberalisme in de aderen van staten en samenlevingen had geïnjecteerd.'
Gecontroleerd door Vaticaans staatssecretariaat
Niet alleen in de Italiaanse politiek speelde het blad een grote rol, maar ook in andere katholieke landen. Sinds het pontificaat van Pius XII (1876-1958)werden alle artikels vóór publicatie door het staatssecretariaat gecontroleerd. Een artikel in het tijdschrift wordt dan ook gezien als representatief voor de mening van het Vaticaan. Ook uniek is dat het blad gemaakt wordt door een vaste groep redacteurs, lange tijd alleen maar Italiaanse jezuïeten.
De huidige hoofdredacteur is de Italiaanse jezuïet Antonio Spadaro, die zeer dicht bij paus Franciscus staat en interviews of gespreksmomenten met hem publiceerde. Het blad heeft vandaag een oplage van 15.000 exemplaren. Spadaro moderniseerde het tijdschrift sinds 2011.
Er bestaat ook een Engelstalige website: https://www.laciviltacattolica.com