Pelgrimstafel in Oostende brengt dubbel zo veel volk op de been als vorig jaar

Meer dan 200 mensen kwamen op 2 april bijeen in de Sint-Jozefskerk in Oostende voor een solidariteitsmaaltijd. Ook enkele daklozen schoven mee aan.
04/04/2025 - 14:50

Volgens de legende vindt het gebruik van een Pelgrimstafel zijn oorsprong in 1556, toen de Spaanse Kapitein d'Areste het Sint-Julianusgasthuis een geldsom naliet. Die moest dienen om op Goede Vrijdag een maaltijd en een stuiver te schenken aan dertien arme lieden. Het delen van eten is immers een teken van barmhartigheid. In navolging van deze traditie bereidde Chef on the moveJan Wydooghe met zijn Ambachtsplatform voor het tweede jaar op rij een rijkelijke solidariteitsmaaltijd. Ook enkele daklozen schoven mee aan. 

Lees hieronder verder
Pelgrimstafel Oostende
De Pelgrimstafel bracht een diversiteit aan mensen bijeen. © Anne Vansteelandt

Tijdens de Pelgrimstafel werd een uitgebreid buffet geserveerd, dat bestond uit koude en warme gerechten, een waaier aan nagerechten en alcoholvrije dranken. Voor de ingrediënten werd samengewerkt met de sociale kruidenier Antenne en Foodsavers, waarbij gezonde voedseloverschotten met zorg werden bereid, aangevuld met seizoensproducten uit eigen streek. Om alles te bereiden werd een beroep gedaan op leden en sympathisanten van de kookcursus die Jan sinds vier jaar organiseert in de keuken van centrum van Don Bosco De Takel in Oostende. Ze komen uit diverse lagen van de samenleving en vinden elkaar in de goesting om te koken en in het verlangen hun kookkunsten te tonen. Op die manier werkt het Ambachtsplatform op een laagdrempelige manier aan verbinding en diversiteit.

Ook de mensen die het eten bereiden, komen uit alle lagen van de bevolking.

Net als vorig jaar werden diverse tarieven gehanteerd, naargelang de situatie waarin iemand zich bevindt. Zo betaalden mensen in armoede 5 euro en kansrijke mensen 30 euro. De opbrengst dit jaar gaat behalve naar De Takel naar de ARmbassade, een gezamenlijk initiatief van drie organisaties in Oostende die recentelijk de krachten bundelden: ATD Vierde wereld, Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen Oostende (BMLIKO) en CAW Noord-West-Vlaanderen. 

Guido Decombel van BMLIKO: 'Alle drie willen we ambassadeur zijn voor mensen in armoede. De R staat voor van Respect, Recht en Revolutie en is bewust met een hoofdletter geschreven. We willen de armoede immers structureel bestrijden, niet zomaar opvullen.' 

Guido Decombel
Guido Decombel legt uit waar de aRmbassade voor staat. Naast hem: Jan Wydooghe © Anne Vansteelandt

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Johannes-Paulus II ligt opgebaard op de katafalk. Achter de kist staan president en oud-presidenten van de VS.

20 jaar geleden vond op 8 april de uitvaart plaats van paus Johannes-Paulus II. Ruim een miljoen mensen en 200 wereldleiders brengen de laatste eer.

vrouwenhanden met een plantje

Gedaan met oorlog voeren tegen elkaar op de rug van de planeet. Plant vrede en hoop. Zo wil de Kerk de Dag van de Schepping vieren in dit Jubeljaar.

Theodore McCarrick (1930-2025).

McCarrick, de voormalige aartsbisschop van Washington, werd in 2019 uit het priesterschap gezet wegens seksueel misbruik.

De paus groet de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

Op een viering met als thema het Jubileum van de Zieken en Gezondheidswerkers groette en bedankte de paus de aanwezigen.

Pelgrimstafel Oostende

Meer dan 200 mensen kwamen op 2 april bijeen in de Sint-Jozefskerk in Oostende voor een solidariteitsmaaltijd. Ook enkele daklozen schoven mee aan.

De onderzoekscommissie naar Operatie Kelk hoorde onder meer Joris Van Cauter, advocaat van Roger Vangheluwe, en Walter Van Steenbrugge.