Reliek van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes reist in mei door België

De reliekhouder uit Lourdes bevat fragmenten van het lichaam van de heilige. Je kan de reliek in elk bisdom vereren. Ontdek de data en locaties.
15/04/2025 - 15:56
Het reizende reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes komt in mei 2025 naar België
Het reizende reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes komt in mei 2025 naar België © lourdes-france.org

Het lichaam van de heilige Bernadette Soubirous ligt niet in Lourdes, maar in Nevers, waar ze na de verschijningen intrad bij de Zusters van Liefde. In het klooster waar ze woonde, is nu het Sanctuaire Sainte-Bernadette Soubirous de Nevers(externe link) gevestigd, waar je haar lichaam kan bezoeken. Handen en gelaat van de heilige zijn afgedekt met een laagje was.

In Lourdes worden in een gouden reliekhouder botfragmenten en haar van de heilige bewaard. Die werden in 1925 van haar lichaam genomen tijdens een derde opgraving ter gelegenheid van haar zaligverklaring. Sinds enkele jaren is in de zogeheten bovenbasiliek in Lourdes een kleine kapel ingericht, waar de reliekschrijn van Bernadette staat. Pelgrims kunnen haar daar dagelijks bezoeken en een kaarsje aansteken.

Speciaal voor de rondgang door allerlei landen is een nieuwe schrijn gemaakt, waarin een ander stukje van haar lichaam bewaard wordt. Dat is het schrijn dat in mei 2025 naar België komt. In elk bisdom zijn er eucharistievieringen, gebedsvieringen, wakes en mogelijkheden tot verering van de reliek.

Wat zijn relieken?

Relieken zijn tastbare overblijfselen van heiligen, zoals botfragmenten, haar of voorwerpen die zij hebben gebruikt. Ze worden door gelovigen vereerd als heilige aandenkens die de aanwezigheid van de heilige – en van het heilige – nabijbrengen.

Al sinds de vroege Kerk (vierde eeuw) worden relieken bewaard in altaren of reliekhouders die vaak rijk versierd zijn. Ze herinneren gelovigen aan het voorbeeld van de heilige en sporen aan tot navolging. Relieken zijn als spirituele souvenirs. Hun verering verbindt mensen niet alleen met de heilige, maar ook met Christus en in het geval van Bernadette met Maria.

Bisdom Hasselt

  • 30 april: Monasterium Onze-Lieve-Vrouw van het Fiat, Opgrimbie-Zutendaal
  • 1 mei: Lourdesgrot Wiemesmeer, Genk-Zutendaal
  • 2 mei: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, Tongeren

Bisdom Brugge

  • 3-6 mei: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele
  • 30 mei - 1 juni: Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jankerk, Poperinge

Aartsbisdom Mechelen-Brussel

  • 7-8 mei: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel
  • 27-28 mei: Sint-Pieterskerk, Leuven
  • 28-30 mei: Nationale Basiliek van het Heilig Hart, Brussel

Bisdom Gent

  • 9-11 mei: Basiliek van Oostakker

Bisdom Antwerpen

  • 12-15 mei: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen

Lees meer over Bernadette Soubirous (1844 – 1879), haar relieken en over Lourdes(externe link)

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Video

Na de uitvaartdienst werd de tombe van paus Franciscus in de Basiliek Santa Maria Maggiore verzegeld. Bekijk de beelden.

De uitvaart werd geleid door kardinaal Giovanni Battista Re, die in zijn homilie de paus hulde bracht.

De 91-jarige Re typeerde in een sterke homilie de overleden paus als een paus voor iedereen, en herhaalde zijn oproep tot vrede.

De kist passeert het vak met hoge gasten. Daarbij tientallen staatshoofden en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

200.000 mensen woonden de plechtigheid op het Sint-Pietersplein bij. Een uitvaart die een levend beeld was van de ‘Kerk van Franciscus’.

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.

Geneviève Jeanningros bij de kist van paus Franciscus.
Video

Terwijl medewerkers de lange stoet vlot proberen te verwerken, laten ze de zuster – in tranen – ongemoeid. Ze had een heel speciale band met de paus.

Na uren aanschuiven, kunnen veel mensen het niet laten om foto's – en zelfs selfies – te nemen bij de kist met het lichaam van paus Franciscus

Ontdek alles over de lange wachtrijen, de herdenking in Koekelberg, het graf van paus Franciscus en waarom er ophef is over selfies.