100-jarige jezuïet krijgt asteroïde met zijn naam

Pater Sabino Maffeo is al de zevende jezuïet naar wie er alleen al dit jaar een asteroïde wordt vernoemd.
15/06/2023 - 13:08
Supersterren...
Supersterren... © NASA

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de 100-jarige Sabino Maffeo, die al meer dan 85 jaar jezuïet is, vereerd met een asteroïde. Dat wordt deze week gemeld in het bulletin van de IAU. Voortaan draagt een asteroïde in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter de naam van de pater. Het in 1998 ontdekte hemellichaam is geregistreerd als ‘(53053) Sabinomaffeo’. 

De natuurkundige en leraar, die in 1922 in Napels werd geboren en die in 1937 lid werd van de jezuïeten, bleef tot op vergevorderde leeftijd werken op het Vaticaanse observatorium. Van 1968 tot 1973 was hij provinciaal van zijn jezuïetenprovincie in Rome. Daarna werd hij directeur van Radio Vaticaan en uiteindelijk verhuisde hij naar de Vaticaanse Sterrenwacht. Hij was er assistent van de directeur en overste van de jezuïetengemeenschap, evenals historicus en directeur van het archief. Hij bleef tot op 95-jarige leeftijd aan het observatorium verbonden. Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag, in november vorig jaar, kreeg hij nog persoonlijke gelukwensen van paus Franciscus.

Inmiddels dragen al minstens 36 asteroïden de namen van religieuzen van de Sociëteit van Jezus.

Er zijn er eveneens twee vernoemd naar pausen. Eén naar paus Gregorius XIII, die het astronomisch onderzoek promootte voor zijn kalenderhervorming in de 16e eeuw, en een naar de Duitse paus Benedictus XVI. Dat laatste was een blijk van waardering voor zijn inspanningen om de Vaticaanse archieven voor wetenschap open te stellen en voor onderzoek toegankelijk te maken. 

Bron: KNA

Sabino Maffeo
Sabino Maffeo © Vatican Observatory