10.000 toeschouwers voor 'De Passie' in Lier

Ook kardinaal De Kesel en bisschop Van Looy van Gent waren naar Lier afgezakt.
25/03/2018 - 22:02

Zaterdagavond vond op de Grote Markt van Lier in aanwezigheid van ruim tienduizend belangstellenden de uitvoering plaats van De Passie, een moderne muzikale vertolking van Jezus' lijdensverhaal. Aan de voorstelling ging een palmviering met bisschop Johan Bonny van Antwerpen vooraf in de Sint-Gummaruskerk. Ook kardinaal De Kesel en bisschop Van Looy van Gent waren voor de uitvoering van het lijdensverhaal naar Lier afgezakt.

Het is al de derde uitvoering van De Passie in Vlaanderen, na eerdere edities in Merchtem in 2014 en Ieper in 2016. Filip Ceulemans van het organiserende team: De tribune met 1.400 plaatsen was al snel uitverkocht. Ook de 2.500 vormelingen van het bisdom Antwerpen woonden de uitvoering bij. Daarnaast waren er nog duizenden mensen die onder meer met meer dan zestig bussen uit heel Vlaanderen naar Lier waren afgezakt.

Pieter Jan De Paepe als Jezus in De Passie
Pieter Jan De Paepe als Jezus in De Passie © Philippe Keulemans

The Passion werd in 2011 voor het eerst uitgevoerd in Manchester. Daarna waaide het initiatief via Nederland, waar het passiespel jaarlijks op de avond van Witte Donderdag plaatsheeft, over naar ons land. De Passie vertelt met muziek, toneel, fraaie zandkunst van Emmanuel Boie en projectie het verhaal over de laatste dagen van Jezus en zijn leerlingen. Dat resulteerde in de Pallieterstad in een actueel verhaal over vriendschap, lijden en opoffering, zwakte, liefde, dood en hoop.

De regie van de avond was in handen van Johan De Paepe en Ward Bal. Zij konden rekenen op de steun van enkele bekende Vlamingen. De 22-jarige geboren en getogen Lierenaar Pieter Jan De Paepe, de zoon van de regisseur, vertolkte de rol van Jezus. Hij werd geflankeerd door de acteurs Ann Pira (Maria), Mark Tijsmans (Judas), Free Souffriau (Maria Magdalena) en Lierenaar Door Van Boeckel (Kajafas). Johan De Paepe is ervan overtuigd dat deze uitvoering ertoe kan bijdragen om met vernieuwende blik naar het lijdensverhaal van Jezus te kijken. De Nederlandstalige muziek was onder meer van Het Zesde Metaal, Kommil Foo, Herman van Veen en Thé Lau. Het geheel werd aan elkaar verteld door actrice Katrien De Becker.

Herbekijk hier De Passie 2018.