Geert Morlion wordt rector van het Belgisch College in Rome

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.
13/09/2024 - 14:35
Geert Morlion
Geert Morlion. © Kerknet

Op voordracht van de Bisschoppenconferentie van België heeft kardinaal Lazzaro You Heung-sik, prefect van het dicasterie voor de Clerus, Geert Morlion, priester van het bisdom Brugge en deken van Kortrijk, met ingang van 1 januari 2025 benoemd tot rector van het Belgisch College (Pontificio Collegio Belga) in Rome en dat voor een periode van vijf jaar.

Hij volgt dan monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg en op emeritaat gaat.

Geert Morlion is geboren in Poperinge op 22 mei 1954 en tot priester gewijd in Pollinkhove op 23 juli 1978. Hij behaalde een baccalaureaat theologie aan de KU Leuven en een licentie catechetische wetenschappen aan de Pauselijke Salesiaanse Universiteit in Rome.

Hij was achtereenvolgens leraar in het Sint-Jozefsinstituut in Torhout (1980), begeleider van de afdeling theologie van het Centrum voor priesteropleiding op rijpere leeftijd (CPRL) in Antwerpen (1993), professor pastoraaltheologie en homiletiek aan het Grootseminarie te Brugge (1997), diocesaan verantwoordelijke voor het permanent diaconaat (2002), deken van het decanaat Kortrijk en pastoor van de federaties Kortrijk Groeninge (2011) en Kortrijk Sint-Amandus (2015) die nu samen de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge Kortrijk vormen.

Meer nieuws

13de-eeuwse muurschildering van Mozes in Abdij van Park

De uitzonderlijke 13de-eeuwse schilderingen zaten verstopt onder saaie pleisterlagen. De restauratie van Abdij van Park moet tegen 2026 afgerond zijn.

Clement Lemmens

Als scheutist en arts trok hij naar Indonesië waar hij een ziekenhuis, een polikliniek, een kraamkliniek en een kerk liet bouwen. Maak kennis!

Jongeren zingen tijdens een ontmoeting met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 30 juli 2024. 50.000 misdienaars uit 20 landen waren toen op bedevaart in Rome.

Om liefde en hoop te ervaren, moeten jongeren hun levensreis opvatten als pelgrims, niet als toeristen op zoek naar de perfecte selfie, aldus de paus.

2 beeldjes naar elkaar gericht met tekst 'zachte krachten, de moed om op te staan'

21 september is Internationale Vredesdag. Schrijf je in om tot 4 oktober helemaal gratis 5 bezinningen van Pax Christi te ontvangen in je mailbox.

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.