100.000 toeschouwers op opening Kroningsfeesten
04/07/2016 - 09:08
Op 3, 5, 8 en 10 juli gaat in de Tongerse binnenstad voor de achttiende keer de zevenjaarlijkse Kroningsprocessie uit. 3.200 figuranten lopen daarin mee, ’s avonds voeren ze op de Grote Markt ook telkens een avondspel op. Op de opening, zondag, waren er naar schatting 100.000 toeschouwers, onder wie koning Filip en koningin Mathilde.
De Kroningsprocessie is de grootste mariale processie in ons land. Ze gaat terug tot de veertiende eeuw. Toen ontstond de traditie om om de zeven jaar de relieken gedurende 16 dagen te tonen aan de pelgrims die op bedevaart kwamen.
De processie is mogelijk dankzij de inzet van de vele processiegroepen en 36 straatcomités. Die zorgden er onder meer voor dat honderden kroningsvlaggen en banners met de afbeelding van Maria al weken de straten sieren.
Genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw
Centraal in de processie staat het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw uit 1479. In 1888 reisde een delegatie naar Rome om het te laten kronen. In september 1889 gaf de toenmalige paus Leo XIII gehoor aan dat verzoek. In 1931 kreeg de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwekerk van paus Pius XI tevens de eretitel basiliek.
De kroningsprocessie werd in 2011 door de Vlaamse Gemeenschap erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De Kroningsfeesten lokken honderdduizenden toeschouwers uit ons land en de grensregio naar Tongeren. Zij maken tijdens de historische stoet ter herinnering aan de kroning van het Mariabeeldkennis met 18 processiegroepen, met deze keer onder meer Romeinse soldaten met soldatenkledij van het Gallo-Romeins Museum en een vlaggengroep met vendelzwaaiers. Na de processie volgt telkens een avondspel, met een fraai klank- en lichtspel waarin de processie opnieuw op een groot podium wordt uitgevoerd. Op 6 juli is er een jongerendag.