14-jarige Pakistaanse ontsnapt aan haar ontvoerder

Maira Shahbaz is ontsnapt uit het huis van de man die volgens het Hooggerechtshof van Lahore haar wettige echtgenoot is.
27/08/2020 - 15:14
Maira Shahbaz uit Faisalabad
Maira Shahbaz uit Faisalabad © Kerk in Nood

Volgens de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood is de Pakistaanse tiener Maira Shahbaz erin geslaagd om te ontsnappen uit het huis van haar ontvoerder Nakash. Het 14-jarige meisje haalde de wereldpers nadat een Pakistaanse rechtbank haar had teruggestuurd naar haar ontvoerder. Volgens Maira heeft die man haar meermaals verkracht en werd dat ook gefilmd. Hij dreigde ermee die video openbaar te maken als zij zou proberen vluchten. Hij heeft ook haar familie met de dood bedreigd.

De Pakistaanse tiener is na haar ontsnapping naar een politiebureau gegaan. Ze getuigde er over de wreedheden die zij tijdens haar gevangenschap heeft ondergaan. Volgens bronnen dicht bij de familie werd ze in de prostitutie gedwongen. Een vriendin van de familie getuigt dat ze constant op de vlucht zijn en om de paar dagen moeten verhuizen. Maira is getraumatiseerd. Ze kan niet meer spreken. We willen haar naar de dokter brengen, maar we zijn bang dat we worden ontdekt. We zijn allemaal erg bang, maar we vertrouwen op God.

De familie van Maira vraagt de arrestatie en vervolging van Nakash wegens seksueel geweld tegen een minderjarige. Haar ontvoerder eist op zijn beurt de vervolging van Nighat, de moeder van het slachtoffer, haar ooms en Lala Robin Daniel, met de bewering dat zij het meisje hebben ontvoerd. Volgens Kerk in Nood zijn ontvoeringen en gedwongen bekeringen van meisjes afkomstig uit religieuze minderheden een groot probleem in landen als Pakistan en Egypte.

Lokale ngo’s in Pakistan schatten dat er elk jaar ten minste duizend christelijke en hindoeïstische vrouwen worden ontvoerd en gedwongen om zich tot de islam te bekeren en met hun aanvaller te trouwen. In Egypte zijn tussen 2011 en 2014 ten minste 550 christelijke vrouwen in de leeftijd van 14 tot 40 jaar verdwenen. Bovendien blijft het aantal ontvoeringen van vrouwen in Pakistan toenemen.

Bron: Kerk in Nood