150 jaar Witte Paters

De Sociëteit van de Missionarissen van Afrika (de witte paters) werd in 1868 door kardinaal Charles Lavigerie gesticht.
23/12/2018 - 12:00

De Sociëteit van Missionarissen van Afrika, beter bekend als de Witte Paters, viert nog tot 8 december 2019 de 150ste verjaardag van haar stichting. De missiecongregatie werd 150 jaar geleden gesticht door kardinaal Charles Lavigerie (1825–1892), de toenmalige aartsbisschop van Algiers. Een jaar later, in 1869, stichtte hij de congregatie van de Zusters Missionarissen van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika (Witte Zusters). Op 18 oktober 1868 werd het noviciaat in Ben-Aknoun, op de hoogte van El Biar in Algerije, geopend.

Volgens Stanley Lubongo, de algemene overste van de sociëteit, is de missionering van Afrika zonder de inbreng van de witte paters nauwelijks denkbaar. Daarom kijken wij reikhalzend ernaar uit om dit jubileum te kunnen vieren. Op vraag van paus Franciscus hebben wij dit jubileum drie jaar lang voorbereid. Maar dit feest moet ook een gelegenheid zijn om de fouten die in het verleden begaan zijn te erkennen.

Pater Lubongo voegt er nog aan toe dat het feitelijke startschot voor het jubileum op 8 december werd gegeven toen de martelaars van Algerije, onder wie twee confraters - bisschop Pierre Claverie en onze landgenoot Charles Deckers - in Oran werden zaligverklaard. Het was heel betekenisvol dat deze zaligverklaring kon plaatsvinden in het land waar onze congregatie destijds werd gesticht.

Bron: Vaticannews.va