1500 jaar oude groetjes van christelijke pelgrims gevonden in Negev-woestijn

Op stenen van een kerk uit de 6de eeuw vonden archeologen gekraste afbeeldingen van schepen die vermoedelijk pelgrims naar het Heilig Land brachten.
18/06/2024 - 13:51
Een groet van christelijke pelgrims gekrast in de muren van een 6de-eeuwse kerk in de Negev-woestijn
Een groet van christelijke pelgrims gekrast in de muren van een 6de-eeuwse kerk in de Negev-woestijn © Israel Antiquities Authority

De opgravingen vonden plaats in Rahat, een bedoeïenen-township in de noordelijke Negev-woestijn in Zuid-Israël. Volgens de Israel Antiquities Authority geven de afbeeldingen een unieke inkijk in de wereld van christelijke pelgrims die 1500 jaar geleden het Heilig Land bezochten. 

De tekeningen bieden bewijs uit de eerste hand over de schepen waarmee ze reisden en de maritieme wereld van die tijd.

Eli Escusido

Directeur Israel Antiquities Authority

Hij noemde de vondst ook nog 'een groet van christelijke pelgrims'. 

De opgegraven kerk ligt aan de oude Romeinse weg Via Maris die de haven van Gaza verbond met de heilige plaatsen Jeruzalem en Bethlehem, maar ook met de eerste kloosters in de Negev-heuvels en in de Sinaï. Mogelijk was de kerk een eerste halteplaats voor pelgrims die net waren ontscheept in Gaza. 

Terwijl in Gaza momenteel een meedogenloze oorlog woedt en de kleine christelijke gemeenschap van minder dan 1000 mensen zijn toevlucht zoekt in enkele katholieke en Grieks-orthodoxe kerken, speelde Gaza-stad ooit een belangrijke rol in de vroegchristelijke wereld. 

Bronnen: OSV News (Engels)