1.600 kinderen ontvangen eerste communie tijdens Internationaal Eucharistisch Congres in Ecuador

Het congres heeft als thema 'broederschap heelt de wereld'. De Oekraïense bisschop Komar getuigde over de kracht van de eucharistie in oorlogstijd.
12/09/2024 - 15:48

25.000 deelnemers uit 40 landen verzamelen van 8 tot 15 september in Quito, hoofdstad van Ecuador, voor de 53ste editie van het Internationaal Eucharistisch Congres. Het omvat een week van vieringen, conferenties, getuigenissen, aanbidding, processies en andere activiteiten die de deelnemers laten proeven van de transformerende kracht van de eucharistie. Het eerste Internationaal Eucharistisch Congres werd gehouden in Lille in 1881. 

Tijdens de openingsmis op 8 september ontvingen 1.600 kinderen hun eerste communie. De mis werd voorgegaan door de aartsbisschop van Quito, Alfredo José Espinoza Mateus, die zei dat dit 'een dag van feestvieren was, een geweldige dag in hun leven'. Hij deelde ook een boodschap die paus Franciscus aan de kinderen stuurde.

Je eerste communie doen betekent dat je elke dag dichter bij Jezus wilt zijn, dat je in vriendschap met hem wilt groeien en dat anderen ook kunnen genieten van de vreugde die hij ons wil geven. De Heer heeft je nodig om het wonder te kunnen verrichten, zodat je vreugde veel van je familieleden en vrienden kan bereiken.

Paus Franciscus

De paus, die momenteel op rondreis is door Azië en Oceanië, stuurde een vooraf opgenomen videoboodschap naar het congres. Verwijzend naar Augustinus zei hij daarin 'dat het teken van brood in het volk van God het verlangen naar broederschap aanwakkert'. 

Want net zoals brood niet uit één graankorrel kan worden gekneed, zo moeten ook wij samen wandelen. Want hoewel we velen zijn, zijn we één lichaam, één brood.

Paus Franciscus

De Oekraïense Grieks-katholieke bisschop Hryhoriy Komar op het Internationaal Eucharistisch Congres 2024 in Ecuador
De Oekraïense Grieks-katholieke bisschop Hryhoriy Komar op het Internationaal Eucharistisch Congres 2024 in Ecuador © www.iec2024.ec

Op 9 september getuigde de Oekraïense Grieks-katholieke bisschop Hryhoriy Komar uit Sambir over de kracht van de eucharistie in oorlogstijd. 

'We hebben parochies waar ze al bijna drie jaar non-stop bidden in de kerk. Mensen hebben een beurtrol om dag en nacht te bidden. Onze kracht is de eucharistie.'

De eucharistie is een uitnodiging om te communiceren en gemeenschap te smeden met anderen. Dat wil zeggen, om bij de mensen te zijn in de moeilijkste momenten en je leven te geven voor de mensen.

Bisschop Hryhoriy Komar

Over het grote lijden van velen in zijn land zei hij: 'Alleen Christus kan gebroken families en gebroken levens helen en de dood in leven veranderen.' De bisschop bekende dat 'het moeilijk is om woorden te vinden om alle verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne te beschrijven'. De Kerk heeft zichzelf opnieuw moeten uitvinden in deze chaos, zo vertelde hij. 'Onze kerken zijn niet alleen een plek van gebed, maar ook een plek waar men advies kan vinden of kan schuilen tijdens bombardementen.' Hij prees het heldhaftige werk van vele priesters. 

Ik bewonder de vurigheid en opoffering van onze priesters. Ze zijn helden omdat ze met hun gebeden en dagelijkse daden hun volk steunen.

Bisschop Hryhoriy Komar

Bronnen: CNA (Engels) - CNA (Engels) - NCR (Engels)

Meer nieuws

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.

Slechts één boog herinnert aan de 13de-eeuwse Walsingham Abbey van augustijner kanunniken

Drie Nigeriaanse augustijnen zullen voorgaan in een van de belangrijkste katholieke bedevaartsplekken van Engeland met 150.000 bezoekers per jaar.

Portret Anselm Grün op groene achtergrond

Benedictijn Anselm Grün verkocht wereldwijd ruim 14 miljoen boeken en werd in meer dan 30 talen vertaald. Ruim 1.000 fans kwamen naar de huldiging.

Duitser Jeremias Schröder voor zijn abdij in Sankt-Ottilien.

Schröder wordt in december pas 60 en was totnogtoe abt in Sankt-Ottilien in Eresing, Duitsland. Hij volgt Amerikaan Gregory Polan op.

Geert Morlion

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.