160ste verjaardag eerste Mariaverschijning aan Sint-Bernadette

Zondag 11 februari was het 160 jaar geleden dat Maria verscheen aan Bernadette Soubirous en intussen is het 70ste wonder officieel erkend.
12/02/2018 - 15:31
Zuster Bernadette Moriau van de franciscaanse oblates van het Heilig Hart in Bresles
Zuster Bernadette Moriau van de franciscaanse oblates van het Heilig Hart in Bresles © Bisdom Beauvais

Gisteren zondag was het precies 160 jaar geleden dat Maria aan Bernadette Soubirous zou zijn verschenen. De toen 14-jarige molenaarsdochter uit Lourdes zou daarna nog zeventien keer door de mooie dame zijn aangesproken. Nadat de kerkelijke autoriteiten de verschijningen hadden erkend, groeide Lourdes uit tot een van de voornaamste bedevaartsoorden van Europa. Vele gelovigen pelgrimeren naar Lourdes in de hoop er te genezen van hun kwalen. In de katholieke Kerk geldt de 11de februari daarom als Wereldziekendag.

70ste miraculeuze genezing erkend

Mgr. Jacques Benoit-Gonnin, de bisschop van Beauvais-Noyon-Senlis, bevestigde zondag dat zich onlangs het 70ste officieel erkende Lourdeswonder heeft voltrokken. De Franse zuster Bernadette Moriau (79), genas na bezoek in juli 2008 aan Lourdes van het zogeheten Caudasyndroom, dat ze in de jaren 1960 had opgelopen. Sinds eind jaren 1980 kon ze, ondanks een hele reeks chirurgische ingrepen, niet meer lopen. Enkele dagen na haar bedevaart naar Lourdes voelde zuster Bernadette, een lid van de franciscaanse oblates van het Heilig Hart in Bresles (Oise), naar eigen zeggen een merkwaardig gevoel van rust en warmte in haar lichaam. De symptomen bleken verdwenen en sindsdien werd de zuster niet langer medisch behandeld. Na een reeks wetenschappelijke onderzoeken werd vastgesteld dat de genezing medisch niet te verklaren valt. Daarop heeft de bisschop van Beauvais het als mirakel op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw erkend. Deze plotse, volledige en blijvende genezing blijft vandaag nog altijd onverklaarbaar volgens onze wetenschappelijke kennis, schrijft mgr. Benoit-Gonnin. Hij bestempelt de genezing als een mirakel en een goddelijk signaal.

Het is de 70ste officieel erkende wonderbaarlijke genezing in Lourdes. Het vorige mirakel dateert van 2013.

Bekijk hieronder het getuigenis (in het Frans) van zuster Bernadette Moriau.

Bron: kro.nl/bisdom Beauvais-Noyon-Senlis