Wees pelgrims in het leven, geen toeristen, zegt paus Franciscus aan jongeren

Om liefde en hoop te ervaren, moeten jongeren hun levensreis opvatten als pelgrims, niet als toeristen op zoek naar de perfecte selfie, aldus de paus.
18/09/2024 - 14:19
Jongeren zingen tijdens een ontmoeting met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 30 juli 2024. 50.000 misdienaars uit 20 landen waren toen op bedevaart in Rome.
Jongeren zingen tijdens een ontmoeting met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 30 juli 2024. 50.000 misdienaars uit 20 landen waren toen op bedevaart in Rome. © CNS/Lola Gomez

Dat schrijft paus Franciscus in een boodschap naar aanleiding van de – lokale – vieringen van de 39ste Wereldjongerendagen in november 2024. 

'Beste jongeren', zo spreekt de paus hen direct aan, 'ik nodig jullie uit om op reis te gaan, het leven te ontdekken langs het pad van de liefde en het gezicht van God te zoeken. Mijn advies aan jullie is dit: ga niet op pad als louter toeristen, maar als echte pelgrims.'

Wees niet als oppervlakkige toeristen, blind voor de schoonheid om je heen, nooit de betekenis ontdekkend van de wegen die je neemt, alleen geïnteresseerd in een paar vluchtige momenten om vast te leggen in een selfie. Toeristen doen dit. Pelgrims daarentegen, dompelen zich volledig onder in de plaatsen die ze tegenkomen, luisteren naar de boodschap die eruit spreekt en maken ze onderdeel van hun zoektocht naar geluk en vervulling.

Paus Franciscus

De paus hoopt dat veel jongeren tijdens het Jubeljaar 2025 een pelgrimstocht naar Rome zullen maken, in het bijzonder voor de viering van het Jubeljaar van de Jeugd van 28 juli tot en met 3 augustus. Pelgrimeren tijdens het Jubeljaar, zo zegt de paus nog, 'is bedoeld als een uiterlijk teken van een innerlijke reis die wij allemaal maken naar onze eindbestemming'. 

De paus drukt zijn sympathie uit voor jongeren die het moeilijk vinden om met hoop naar de toekomst te kijken. Maar er is een belangrijk verschil tussen enerzijds vermoeidheid – een normaal onderdeel van elke lange reis – en verveling. Dat laatste noemt hij een bekoring: 'de apathie en ontevredenheid die degenen treffen die nooit op pad gaan, kiezen, beslissen, risico's nemen, en liever in hun eigen comfortzone blijven, op zichzelf gericht, de wereld van een afstand bekijken en beoordelen, zonder ooit hun handen vuil te maken aan problemen, met andere mensen, met het leven zelf'. Verveling is als 'een nat cement waarin we staan. Uiteindelijk verhardt het, drukt het ons naar beneden, verlamt het ons en voorkomt het dat we vooruitgaan.' 

Ik geef de voorkeur aan de vermoeidheid van degenen die vooruitgaan, niet aan de verveling van degenen die stilstaan ​​zonder de wens om vooruit te komen.

Paus Franciscus