1,7 miljoen euro voor basiliek van Dadizele

De buitenkant van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Dadizele wordt met de financiële steun van Onroerend Erfgoed ingrijpend gerestaureerd.
23/03/2018 - 15:23
De basiliek van Dadizele
De basiliek van Dadizele © Eelkie Vanderhispallie/Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed kent een premie van 1,725 miljoen euro toe voor de restauratie van de buitenkant van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in Dadizele, een van de drie basilieken in het bisdom Brugge. De basiliek werd ontworpen door de Engelse architect Augustus Welby Pugin. Hij tekende onder meer ook het interieur van het Paleis van Westminster in Londen. De bouw van de basiliek in Dadizele moet gezien worden tegen de achtergrond van de afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria in 1854. In 1867 werd er voor het eerst een eucharistieviering opgedragen.

De verering tot Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele dateert uit de veertiende eeuw.

De basiliek van Dadizele is sinds 1939 erkend als beschermd monument. Het geld dat de Vlaamse regering ter beschikking stelt, is vooral bestemd voor de restauratie van de buitenkant. De houten dakconstructies en het buitenschrijnwerk worden hersteld, de leien dakbedekking wordt vernieuwd en de buitengevels en glasramen worden gerestaureerd.

Bron: Onroerend Erfgoed