19 conservatieve katholieken willen aftreden paus

Als paus Franciscus zijn standpunten over kwesties zoals abortus of homoseksualiteit niet herziet, dreigt de groep met een afzettingsprocedure.
03/05/2019 - 13:16
Paus Franciscus ondertekent de exhortatie van de jongerensynode
Paus Franciscus ondertekent de exhortatie van de jongerensynode © Vatican Media

Een groep van 19 conservatieve katholieke priesters en theologen vragen in een petitie op initiatief van change.org aan paus Franciscus om zijn leerstellige standpunten over kwesties zoals abortus of homoseksualiteit te herzien. Zij dreigen met een procedure om hem af te zetten als hij niet op hun eisen ingaat.

De 20 pagina’s tellende petitie is opnieuw vooral gericht op de apostolische exhortatie Amoris Laetitia, die eerder ook al door een groep van vier kardinalen onder leiding van kardinaal Raymond Burke werd aangevallen. Paus Franciscus krijgt ook openlijke kritiek omdat hij zich onder meer bij het referendum in Ierland voor de liberalisering van abortus niet krachtiger en openlijk tegen abortus heeft uitgesproken.

Nieuw is de kritiek op de gemeenschappelijke verklaring van de paus met Ahmad Al-Tayeb, de grootimam van Al-Azhar in Caïro (Egypte), die tijdens het bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten werd ondertekend. De ondertekenaars van de petitie bestempelen de bewering uit dat document dat elke persoon het recht heeft op vrijheid van geloof, mening, uitdrukking en handelen als ketters. Er is ook kritiek op het kruis in regenboogkleuren tijdens de Wereldjongerendagen, dat als een steun voor de homobeweging wordt bestempeld, terwijl die regenboogvlag in zuiderse landen als Italië, maar ook elders in de wereld, juist symbool staat voor vrede.

De bekendste ondertekenaar van de petitie is de Engelse dominicaan en theoloog Aidan Nichols. Newsweek bestempelt de brief als de felste aanval tegen de paus tot nu toe: Hij getuigt van een toenemende kloof in de katholieke Kerk tussen conservatieve en liberale fracties. Newsweek verwacht dat de respons voor de brief gering zal zijn en nauwelijks effect zal hebben.

Bron: Reuters/Newsweek