1.900 jaar oude Joodse munt reist naar ISS-ruimtestation

De schatrijke investeerder Ettan Stibbe reist volgend jaar als tweede Israëlier - na Ilan Roman in 2003 - naar de ruimte.
20/08/2021 - 11:35
De 1900-jaar oude munt uit de tijd van de derde joodse opstand
De 1900-jaar oude munt uit de tijd van de derde joodse opstand © Israel Antiquities Authority

De Israëlische zakenman en oud-gevechtspiloot Ettan Stibbe heeft aangekondigd dat hij een 1.900 jaar oude Joodse munt uit de tijd van de opstand van Bar Kochba tegen de Romeinen (van 132 tot 136 na Christus) meeneemt naar het ISS-ruimtestation. Stibbe betaalde net als twee andere mederuimtereizigers ruim 47 miljoen euro (55 miljoen dollar) om volgend jaar met een SpaceX Falcon 9-raket naar het ruimtestation ISS te reizen.

De munt bevat aan de ene kant de afbeelding van een palmboom en aan de andere een wijnstokblad met het opschrift: Jaar twee van de vrijheid van Israël. Zij bevat ook de naam Shimon Bar Kokhba, de leider van de derde Joodse opstand. De historische munt werd recent gevonden tijdens opgravingen in een grot. Zij wordt aan de rijke Israëliër uitgeleend door directeur Eli Eskosido, van het Israëlische Agentschap voor de Antieke Oudheid dat toeziet op de archeologische opgravingen in Israël.

Voor mij drukt de munt de band en de liefde voor het land uit en het verlangen van de bevolking van Israël uit die tijd naar onafhankelijkheid, zegt Stibbe in een interview met de krant The, Jersalem Post. Bovendien heeft de munt voor Stibbe, een voormalige gevechtspiloot van het Israëlische leger en de oprichter van de investeringsmaatschappij Vital Capital, een emotionele betekenis: de palmboom is ook het symbool van het landbouwonderzoekscentrum waarvoor zijn vader zijn hele leven bodemonderzoek heeft gedaan.

Bron: Jerusalem Post/Daily Mail