21 gerestaureerde mirakelschilderijen keren na 30 jaar terug naar basiliek van Halle

In de torenhal van de Sint-Martinusbasiliek kan je vanaf nu weer genieten van 21 schilderijen die mirakels uitbeelden waar Maria de hand in had.
08/08/2024 - 12:07
Het lange wachten wordt beloond: 21 gerestaureerde mirakelschilderijen keren na 30 jaar terug naar de basiliek van Halle
Het lange wachten wordt beloond: 21 gerestaureerde mirakelschilderijen keren na 30 jaar terug naar de basiliek van Halle © Persinfo/ingezonden foto

In 1993 waren de taferelen nauwelijks nog te onderscheiden door een dikke laag roet van kaarsen en verwarming. Bezoekers van de basiliek gunden de schilderijen daarom nauwelijks nog een blik. Jammer, zo vonden de leden van de vzw Pro Arte Hallensis. Samen met de Koning Boudewijnstichting begonnen ze een restauratieproject dat 3 decennia zou duren. 

'We wisten niet toen we er mee startten, dat er zoveel tijd over zou gaan,' zegt Ghislain Stas van de vzw Pro Arte Hallenis aan vrt. 'En we hebben veel geluk gehad, want we hebben alle 21 schilderijen professioneel kunnen laten restaureren via sponsors.' Met giften via de Koning Boudewijnstichting hebben heel wat Hallenaren bijgedragen aan de kosten van de restauratie. Die kosten werden trouwens laag gehouden door de inzet van vrijwilligers en de academies van Antwerpen en Anderlecht die een opleiding restauratie aanbieden. 

De schilderijen dateren uit de 17de eeuw en zijn vermoedelijk door de Jezuïeten besteld. Ze beelden mirakels uit waarin Onze-Lieve-Vrouw de hand zou hebben gehad. 

De basiliek van Halle is vooral bekend vanwege haar Zwarte Madonna, een 750 jaar oud beeld van Maria. Het toont een zittende Maria die Jezus de borst geeft. Het beeld werd op 4 oktober 1874 in opdracht van paus Pius IX gekroond, een gebeurtenis waarvan de 150ste verjaardag eerder dit jaar feestelijk werd herdacht. 

Bronnen: vrt - persinfo - Otheo