214 monumenten nemen deel aan Open Kerkendagen
Ondanks de coronapandemie openen 41 kerkelijke gebouwen in ons land op zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021 voor het eerst hun deuren voor het publiek. In dat eerste weekend van juni nodigen in totaal 214 Belgische cultusgebouwen alle geïnteresseerden uit voor een geleid bezoek, een bewegwijzerde wandeling, muziek of een tentoonstelling. Bijkomend verlenen nog eens 42 cultusgebouwen in het Groot-Hertogdom Luxemburg hun medewerking aan de Open Kerkendagen, die kerken, kathedralen, kapellen en andere gebedsplaatsen de kans geven om een ruim publiek kennis te laten maken met hun verscheiden patrimonium en de onophoudelijke zorg die zij daarvoor dragen.
De Open Kerkendagen laten zo het unieke kerkelijke patrimonium bekend bij het brede publiek. Tegelijk treden meer dan zeshonderd vrijwilligers, die anders discreet op de achtergrond blijven en bijdragen tot het onderhoud en de activiteiten van hun erfgoed, voor een keer uit de schaduw. Zij zijn die zaterdag en zondag op post om de bezoekers in groepen van tien mensen te verwelkomen en rond te leiden.
De vzw Open Kerkendagen, initiatiefnemer van het weekend, probeert op die manier om iedereen, gelovig of niet, al of niet praktiserend en ongeacht de overtuiging, kennis te laten maken met de rijkdom, geschiedenis, rust en schoonheid van deze plekken. Marc Huynen, voorzitter van de vzw en het Netwerk Open Kerken: Deze cultusgebouwen vervullen verschillende functies. Zij laten ons toe om het verleden beter te begrijpen, onze hedendaagse cultuur verder te ontwikkelen en onuitwisbare sporen na te laten in de toekomst. Dat weerklinkt in het thema van dit jaar: de rode draad, de draad van Ariadne die opheldering verschaft in elk kluwen. Het thema opent zo vele mogelijkheden voor alle deelnemers, met respect voor de gezondheidsvoorschriften die momenteel nog voor de cultusgebouwen gelden.
Het Europese Netwerk Open Kerken bestrijkt België, Frankrijk en het Groot-Hertogdom Luxemburg. Dit netwerk is een Belgisch initiatief ter opwaardering van het religieus patrimonium. Het werd in 2007 gestart en volgens voorzitter Huynen blijft het constant in evolutie. De jongste maanden toonden ook kerkbeheerders uit Zwitserland, Duitsland en Nederland interesse om in de toekomst op deze manier hun kerken voor het publiek open te stellen.
Bekijk het overzicht van de deelnemende kerken.
Bron: Open Kerken