22-jarige Iraanse Amini krijgt Sacharovprijs

Koerdisch-Iraanse Amini ontvangt postuum de Sacharovprijs van het EU-Parlement.
20/10/2023 - 09:00
Jina Mahsa Amini wint de Sacharovprijs 2023
Jina Mahsa Amini wint de Sacharovprijs 2023 © Roberta Metsola@Twitter

De Iraans Koerdische vrouw Jina Mahsa Amini ontvangt postuum de Sacharovprijs van het Europees Parlement. De 22-jarige Koerdische vrouw is op 16 september 2022 overleden. Zij was door de zedenpolitie gearresteerd omdat zij de hoofddoekwetten had genegeerd en haar haar in het openbaar had laten zien. Ze werd gewelddadig geslagen toen ze met geweld naar het detentiecentrum van Vozara werd overgebracht. Na een paar uur, nu in coma, werd ze naar het Kasra- ziekenhuis vervoerd. Daar is ze drie dagen later overleden. Haar dood leidde tot protesten in het hele land, die vaak op brutale wijze werden onderdrukt door politie en milities.

De voordracht van de jonge Iraanse vrouw en de Iraanse protestbeweging Women, Life and Freedom werd gesteund door de christen-democraten, sociaal-democraten en liberale fracties. EP- parlementsvoorzitter Roberta Metsola vertelde bij de aankondiging tijdens de plenaire zitting in Straatsburg: ‘Zij bracht een door vrouwen geleide beweging in Iran op gang die geschiedenis schrijft.’ Metsola vervolgde dat het gezang ‘Vrouw - Leven - Vrijheid’, dat vaak werd gezongen tijdens protestbijeenkomsten, een slogan is geworden voor iedereen die opkomt voor gelijkheid, waardigheid en vrijheid in Iran. ‘Met deze onderscheiding eren wij ook alle moedige en onverzettelijke vrouwen, mannen en jongeren die ondanks de toenemende druk blijven aandringen op verandering in de Islamitische Republiek.’

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken werd in 1988 ingesteld ter ere van mensen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs, ter waarde van 50.000 euro, is vernoemd naar de Sovjet-natuurkundige en Nobelprijswinnaar voor de vrede Andrej Sacharov (1921-1989). De prijsuitreiking vindt plaats op 13 december 2023 in de zaal van het Europees Parlement in Straatsburg.

Bron: EP