244 volwassenen worden gedoopt in de paasnacht

In de paaswake worden zaterdagavond in ons land 244 volwassen vrouwen en mannen gedoopt; dat zijn er opnieuw 5 meer dan vorig jaar, schrijft Tertio.
17/04/2019 - 14:10

In de paaswake, in de avond van paaszaterdag op paaszondag, worden in ons land straks 244 volwassen vrouwen en mannen gedoopt in de rooms-katholieke Kerk. Dat schrijft Tertio vandaag. Sinds 2010 blijft het aantal catechumenen of volwassen dopelingen stijgen: van 143 in 2010 tot 239 in 2018. Daarnaast ontvangen in de periode tussen Pasen en Pinksteren een honderdtal volwassenen die al gedoopt waren het sacrament van het vormsel.

Catechumenaat

De catechumenaatsweg begint met een feestelijke opname in het catechumenaat in de plaatselijke kerkgemeenschap. Dit gebeurt ruim een jaar voor het doopsel, meestal in de periode tussen de advent en de veertigdagentijd. Van dan af behoort de catechumeen tot de kerk, al is hij of zij nog niet gedoopt. Na de opname volgt een tijd van initiatie in het gelovige leven. De catechumenen leren de plaatselijke kerkgemeenschap beter kennen door eraan deel te nemen. Ze volgen catechese en verdiepen zich in het geloof.

De veertigdagentijd die aan het doopsel met Pasen voorafgaat, wordt heel intens beleefd. Dat begint met de viering van de uitverkiezing en naamopgave. Alle catechumenen van het bisdom bieden zich aan voor de naamopgave en de bevestiging van hun weg naar het doopsel. Het is de bisschop die in deze eucharistieviering voorgaat.

Paaswake

In de paaswake worden de catechumenen dan gedoopt en gevormd. En ze nemen ook voor het eerst deel aan de eucharistie (eerste communie). De naam van de gedoopte wordt in het doopregister van de parochie ingeschreven.

Na het doopsel breekt een periode van verdere inwijding aan waarin een model van blijvende verdieping in het geloof wordt aangereikt. Vooral de peter en meter blijven de gedoopte vergezellen, maar ook de geloofsgemeenschap is een thuis geworden.

Bron: Tertio