25 jaar Kamiano

De dak- en thuislozenwerking van Kamiano, een project van de Sint-Egidiusgemeenschap, bestaat 25 jaar.
07/06/2019 - 15:08

De Sint-Egidiusgemeenschap in Antwerpen viert de 25ste verjaardag van haar dak- en thuislozenrestaurant Kamiano. Gisteren kwam zelfs koningin Mathilde, die bij haar aankomst door kinderen met bloemen werd begroet, op bezoek. Het initiatief voor de gaarkeuken werd 25 jaar geleden in de Antwerpse metropool gestart om steun en een luisterend oor te bieden aan mensen in nood. Naar het voorbeeld van Antwerpen, werden later ook in Luik en Brussel Kamianorestaurants opgericht.

Aanvankelijk was het daklozenrestaurant slechts twee avonden per week geopend. Van bij aanvang was het de bedoeling om kwetsbaren en daklozen meer te bieden dan een warme maaltijd. Bezoekers vinden zelfrespect terug en ontvangen vriendschap en nabijheid. Vandaag is Kamiano vrijwel dagelijks open en is het uitgegroeid tot een vast begrip. Mensen kunnen er tegenwoordig ook terecht voor medische en administratieve hulp, jobbegeleiding en bondgenoten die hun leven mee ten goede willen keren en hen nieuwe kansen geven. Doorheen de jaren werd bovendien een sterk team van 200 vrijwilligers uitgebouwd waarop Sant’Egidio voor zijn werking kan terugvallen. Tweehonderd daklozen, verslaafden, psychisch zieken, ex-gevangenen en chronisch zieken krijgen er begeleiding en wekelijks worden 1.000 maaltijden bedeeld. Die maaltijden worden bereid door leerlingen van de kokschool.

Kamiano viert zijn 25ste verjaardag
Kamiano viert zijn 25ste verjaardag © Kamiano

Gemiddeld komen er 250 mensen over de vloer. Na een intakagesprek kunnen mensen bij Kamiano terecht voor gratis ontbijt en lunch, een douche, medische verzorging en gerichte begeleiding. Tegenwoordig trekken ons vrijwilligers met de Kamianomobiel ook minstens twee keer per week met soep en broodjes op zoek naar de zwakste daklozen. Recent ook werd de werking, dankzij samenwerking met Kringwinkel Antwerpen ook uitgebreid met een tweedehandswinkel op Antwerpen Linkeroever. De dak- en thuislozenwerking wordt zaterdagmorgen nog eens extra gevierd met een colloquium met onder meer psychiater Dirk De Wachter, rector Herman Van Goethem van de Universiteit van Antwerpen en Sant’Egidiovoorzitter Hilde Kieboom.

Bron: Sant’Egidio