25ste verjaardag overlijden van koning Boudewijn herdacht

In zijn homilie tijdens de gedachtenisviering loofde kardinaal De Kesel koning Boudewijn omdat hij als mens en niet als instelling heeft geregeerd.
10/09/2018 - 15:51
De gedachtenisviering voor koning Boudewijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken
De gedachtenisviering voor koning Boudewijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken © IPID

Zaterdagmorgen ging kardinaal Jozef De Kesel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken een dankviering voor naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn. De gedachtenisviering werd bijgewoond door koning Filip en koningin Mathilde en verschillende leden van de koninklijke familie, onder wie prinses Astrid en prins Laurent.

In zijn homilie herinnerde de kardinaal, die werd geflankeerd door Mgr. Jean-Luc Hudsyn, Mgr. Jean Kockerols, Mgr. Herman Cosijns, en enkele priesters, aan de inzet van Boudewijn voor elke mens en vooral voor de meest kwetsbare: Koning Boudewijn was rechtgeaard.

Iemand met karakter en overtuiging. Uiterst gewetensvol. Kardinaal De Kesel

Als hij in de lange jaren van de uitoefening van zijn koningschap gaandeweg zoveel gezag, zoveel eerbied en zoveel vertrouwen heeft gekregen bij zoveel mensen in binnen- en buitenland, dan was het allereerst om wie hij was: iemand wiens gezag groter was dan de macht waarover hij ambtshalve beschikte. Naar het woord van Manu Ruys: een staatshoofd dat niet zozeer als instelling functioneerde, maar als mens regeerde.

(Lees verder onder de foto)

De crypte, na de dankviering
De crypte, na de dankviering © Tommy Scholtes/IPID

Kardinaal De Kesel herinnerde aan het karakter van de minzame en uiterst delicate koning en de sterke indruk en herinneringen die hij heeft nagelaten: Velen die het geluk hadden hem persoonlijk te mogen ontmoeten, hebben ervan getuigd: hij had eerbied en aandacht voor de mens die hij ontmoette. Hij kon luisteren en had veel inlevingsvermogen. Men voelde zich gerespecteerd, beluisterd, begrepen.

Hij had een groot hart voor de mens in nood. Kardinaal De Kesel

Het waren geen problemen om op te lossen, maar mensen die in hun waardigheid moesten erkend en geholpen worden. Oude mensen, zieke mensen, mensen gevangen in armoede, daklozen, mensen zonder papieren, vreemdelingen, vluchtelingen, slachtoffers van vrouwenhandel, zoveel zwakke en onbeschermde groepen, zoveel verborgen ellende en miserie.

Bron: IPID

Lees de integrale tekst (in het Nederlands en het Frans) van de homilie van kardinaal Jozef De Kesel en bekijk de fotoreportage van de gedachtenisviering.