Deze 3 aanbevelingen doet paus Franciscus aan bedrijfsleiders

De paus raadt hen onder meer aan meer te investeren in de zorg voor de schepping.
03/09/2023 - 14:12
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus stuurde deze week een boodschap aan een groep bedrijfsleiders uit Frankrijk waarin hij hen uitnodigt om banen te creëren, vooral bij jongeren, en om sterker te investeren in de zorg voor de schepping. Hij huldigt hen ook voor hun rol bij het scheppen van welvaart en geluk voor mensen. De pauselijke boodschap werd voorgelezen door Matthieu Rougé, de bisschop van Nanterre. 

1. Allereerst nodigt paus Franciscus de ondernemers uit om te investeren in het algemeen belang en om zich in te zetten voor het creëren van banen. “Elke nieuwe baan is gedeelde rijkdom, die niet bij banken terechtkomt om financiële rente te genereren.

Het is een investering zodat nieuwe mensen kunnen werken en hun leven waardiger kunnen maken.

Heb vertrouwen in de jongeren. Zij hebben dit nodig en ook jullie hebben dit nodig.

2. Zijn tweede oproep is om contact te houden met hun medewerkers en om die niet als een huurling te beschouwen: ‘Een goede ondernemer kent net zoals de ‘goede herder’ van het Evangelie zijn werknemers, omdat hij hun werk kent. Werknemers zijn het eerste kapitaal van de onderneming.’ Franciscus verwijst naar de Franse econoom Pierre-Yves Gomez, die het verlies van contact met werknemers omschreef als een van de ernstige crises van onze tijd. Met een vergelijking met Jozef de timmerman, de vader van Jezus, vraagt de paus aan de ondernemers om hun oorspronkelijke roeping en de ‘geur van de werkplaats’ niet te verliezen.

3. De derde aanmaning van de auteur van de encycliek Laudato Si' is de oproep om bij te dragen tot de bescherming van het Gemeenschappelijk Huis, door te innoveren om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. ‘Jullie creativiteit en innovatie zijn nodig in de burgermaatschappij, in gemeenschappen en bij de zorg voor de schepping. Wij bevinden ons in een urgente, zeer urgente periode: wij moeten meer doen: de kinderen zullen je dankbaar zijn, en ik met hen.’ 

Bron: I.Media/La Croix