Laat je niet leiden door valse socialemediaroddels, smeken bisschoppen uit Ohio

Dat schrijven ze in een brief nadat beweringen viraal gingen dat Haïtiaanse vluchtelingen huisdieren zouden eten. Trump herhaalde die verzinsels.
25/09/2024 - 12:09
Spingfield, Ohio
Spingfield, Ohio © Rick Sanchez via Google Maps

Haïtiaanse vluchtelingen in Springfield, Ohio, worden al wekenlang gedemoniseerd op sociale media. Zo'n 12.000 tot 15.000 vluchtelingen uit Haïti verblijven in het arbeidersstadje van 50.000 inwoners in het noordoosten van de Verenigde Staten. Ze verblijven er legaal via een tijdelijke beschermde status van de federale overheid. Dit programma biedt vluchtelingen uit landen met onhoudbare leefomstandigheden een verblijf van maximaal 18 maanden in de VS.

Presidentskandidaat Donald Trump herhaalde tijdens het verkiezingsdebat van 10 september de verzinsels dat Haïtiaanse vluchtelingen in Springfield de katten en honden van bewoners zouden opeten. Zijn running mate JD Vance deed vervolgens hetzelfde. Sindsdien is de situatie in de stad erg gespannen met meer dan 30 bommeldingen in scholen. 

De 10 bisschoppen van de staat Ohio schrijven nu een brief waarin ze vragen om de Haïtianen 'het respect en de waardigheid' te bieden 'die hun rechtmatig toekomen' en hen de gelegenheid te bieden 'bij te dragen aan het algemeen belang'. 

In plaats van ons spreken en politiek engagement te laten leiden door 'roddels die zich snel kunnen verspreiden via sociale media zonder bekommernis voor de waarheid of de betrokkenen' zouden we ons beter laten leiden door ons geloof in de 'oneindige waardigheid van elke persoon'. 

Laat ieder van ons zich daarom tot God wenden en om ogen vragen waarmee we de oneindige waardigheid van elke persoon kunnen zien.

Bisschoppen van Ohio

De bisschoppen van Ohio erkennen dat de grote instroom van vluchtelingen in Springfield de middelen van de stad onder druk zetten. Ze prijzen de 'gemeenschapsgroepen die hard werken om de bloei van Springfield te bevorderen, gezien de noodzaak om nieuwkomers te integreren in het sociale weefsel'. 

Als we trouw blijven aan onze principes, kunnen we een dialoog voeren over immigratie zonder groepen mensen tot zondebok te maken voor maatschappelijke problemen die buiten hun controle liggen.

Bisschoppen van Ohio

Sociale media versterken het zondebokmechanisme, waarschuwen de bisschoppen. Ze roepen daarom oprecht 'katholieke gelovigen en alle mensen van goede wil op om geen kwade wil te koesteren jegens anderen op basis van ongefundeerde roddels'. Ze citeren daarbij de toepasselijke waarschuwing in de brief van Jakobus.

Bedenk hoe weinig vuur er nodig is om een groot bos in brand te steken.  6Ook de tong is een vuur… Met haar zegenen wij onze Heer en Vader, en met haar vervloeken wij de mensen, die naar Gods gelijkenis zijn geschapen.

De brief van Jakobus

3,5-6&9

De verklaring is ondertekend door 10 katholieke bisschoppen van de staat Ohio: aartsbisschop Dennis Schnurr van Cincinnati, bisschop Edward Lohse van Steubenville, bisschop David Bonnar van Youngstown, bisschop Edward Malesic en hulpbisschop Michael Woost van Cleveland, bisschop John Michael Botean van het Byzantijnse katholieke bisdom St. George, bisschop Robert Pipta van het Byzantijnse katholieke bisdom Parma, bisschop Bohdan Danylo van het Oekraïense katholieke bisdom St. Josaphat in Parma, bisschop Daniel Thomas van Toledo en bisschop Earl Fernandes van Columbus.

De katholieke bisschoppenconferentie van de VS deelde de verklaring via Facebook en schreef daarbij: 'Wij sluiten ons aan bij de bisschoppen van Ohio en veroordelen schadelijke retoriek die geen recht doet aan de aangeboren waardigheid die God ons allemaal gegeven heeft.' 

Bron: Crux (Engels)