3 miljoen bezoekers voor paus Franciscus

In 2015 is het aantal bezoekers van de pauselijke audiënties bijna gehalveerd, maar voor het Jubeljaar wordt opnieuw een sterke stijging verwacht.
31/12/2015 - 16:06

In 2015 hebben ruim 3,2 miljoen mensen de algemene audiënties, het angelusgebed en de eucharistievieringen met paus Franciscus bijgewoond. Het cijfer omvat alleen de publieke activiteiten met de paus in Rome zelf. Buitenlandse reizen en ontmoetingen tijdens de reizen in Italië zelf zijn niet meegerekend. De toeloop was met 250.000 pelgrims en toeristen het sterkst in april, waarin ook de Goede eek viel. In de paas- en kersttijd woonden wekelijks telkens gemiddeld 100.000 gelovigen de plechtigheden bij.

De aantallen liggen opmerkelijk lager dan vorig jaar (met 5,9 miljoen bezoekers). In het eerste jaar van het pontificaat van paus Franciscus, in 2013, werden maar liefst 6,6 miljoen bezoekers geteld. In 2012, onder het pontificaat van paus Benedictus XVI, waren er dat ca. 2,2 miljoen.

De bezoekersaantallen liggen volgens het Vaticaan opmerkelijk hoger dan ten tijde van de Poolse paus Joannes Paulus II, toen het toerisme minder was uitgebouwd en vliegtuigtickets aanzienlijk duurder waren. Voor het pas gestarte Jaar van de Barmhartigheid worden aanzienlijk meer pelgrims en toeristen verwacht, ook al omdat op zaterdag een serie extra audiënties met de gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome worden ingelast.

Bron: VIS

 © CTV/SIR