320.000 euro van Onroerend Erfgoed voor restauratie Sint-Rombouts

Minister-president Geert Bourgeois heeft een premie toegekend van 320.409,63 euro toe voor de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
14/05/2019 - 16:55
Sint-Romboutskathedraal
Sint-Romboutskathedraal © Onroerend Erfgoed/Ann Slaghmeulen

Onroerend Erfgoed heeft een subsidie van 320.000 euro toegekend voor dringende herstellingen aan de sacramentskapel van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. De kapel, in de linkerzijbeuk van de kathedraal, is sinds vorig jaar ontoegankelijk. Door stabiliteitsproblemen kwamen ribben los van de gewelven. Daardoor vielen kleine brokstukken naar beneden. Bij de restauratie, die dankzij deze Vlaamse steun met hoogdringendheid worden uitgevoerd, zullen alle ribstenen en gordelbogen opnieuw verankerd en verstevigd worden. De kathedraal blijft tijdens de werken open.

De Mechelse Sint-Romboutskathedraal is sinds 1938 beschermd als monument, zegt Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois. Er dringen zich broodnodige restauratiewerken op. De kerk blijft tijdens de werken in gebruik voor de eredienst. Bezoekers kunnen er onder meer het schilderij 'Christus aan het kruis' van Antoon van Dyck bezichtigen.

De Sint-Romboutskathedraal werd in de 13de eeuw als parochiekerk gebouwd. De restauratie van de kathedraal ging in 1985 van start. In de eerste fase vond de restauratie plaats van de buitengevels van het monumentale gebouw. Daarna volgde het interieur. Daarbij worden de technische installaties aangepast in functie van het binnenklimaat, wordt het binnenhuis geschilderd en de muur- en gewelfschilderingen geconserveerd en heeft er een herstelling plaats van het meubilair en de kunstwerken.

Bron: Onroerend Erfgoed