34 alarmsignalen voor gezondheidszorg in België

De kwaliteit van de gezondheidszorg in België zweeft rond het Europese gemiddelde, blijkt uit onderzoek. Toch is er dringend werk aan de winkel.
12/01/2016 - 14:32

Om de 3 jaar publiceert het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een check-up van het Belgische gezondheidssysteem. 34 van de 106 onderzochte indicatoren leggen pijnpunten bloot. De problemen situeren zich voornamelijk op een 5-tal domeinen.

  1. Gemiddelde kwaliteit: 78 % van de Belgen mag dan best tevreden zijn over de gezondheidszorg in ons land, die een goede naam heeft. Toch zijn er mankementen. In wzc’s krijgen bewoners maar moeilijk toegang tot een arts-specialist. Een hoog aantal ouderen slikt dagelijks meer dan 5 geneesmiddelen.
  2. Preventie kan beter. De vaccinatiedekking, zoals bijvoorbeeld tegen mazalen, ligt soms lager dan aanbevolen. Gezondheidscampagnes hebben niet het verhoopte resultaten in domeinen als obesitas en alcoholgebruik. Bovendien zijn er grote socio-economische ongelijkheden, waardoor een deel van de bevolking gezondheidsboodschappen onvoldoende begrijpt.
  3. Geestelijke gezondheid. Er zijn nog altijd veel zelfdodingen. Het aantal opnames in een psychiatrische instelling blijft stijgen en er worden almaar meer antidepressiva genoemn. De lange wachttijden voor een eerste contact met professionele hulp stellen de toegankelijkheid in vraag.
  4. Het systeem moet nog efficiënter, want de totale kost van de gezondheidszorg ligt iets hoger dan het Europese gemiddelde.
  5. Beschikbaarheid van artsen en verpleegkundigen. De situatie is de laatste jaren verbeterd, maar er dreigt nog altijd een tekort aan huisartsen en verpleegkundigen.

Lees het rapport van het KCE.