350 miljoen orthodoxen wereldwijd vierden Pasen

Paus Franciscus en president Abbas brachten een paasgroet aan de orthodoxe en oosterse christenen die zondag Pasen vierden.
09/04/2018 - 15:27

De orthodoxe en oosterse christenen vierden afgelopen zondag, een week later dan de westerse christenen, het hoogfeest van Pasen. Het verschil in paasdatum is het gevolg van het gebruik van de juliaanse en de gregoriaanse kalender. Oosterse Kerken gebruiken voor de berekening van de paasdatum nog steeds de juliaanse kalender.

Oecumenisch patriarch Bartholomeos I van Constantinopel onderstreepte in zijn paasboodschap de onschendbare waardigheid van alle mensen, tegen de achtergrond van de sociale onrechtvaardigheid en het Golgotha van ontelbare vluchtelingen en onschuldige kinderen.

Paus Franciscus richtte zich zondagmiddag op het einde van de eucharistieviering op het Sint-Pietersplein tot de 350 miljoen orthodoxe en oosterse gelovigen wereldwijd. Hij zei te hopen dat het paasfeest hen zou vervullen met licht en vrede en dat het de gemeenschappen in moeilijke situaties zou versterken.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep in zijn opmerkelijke paasgroet op tot een versterking van de christelijke aanwezigheid in het Heilige Land. Laten we samenwerken om alle uitdagingen het hoofd te bieden en om pogingen te bestrijden om de christelijke aanwezigheid, vooral in Jeruzalem, te verzwakken. Abbas omschrijft Jeruzalem in zijn boodschap als de hoofdstad van Palestina, die we open en toegankelijk willen houden voor alle gelovigen en volgelingen van de drie monotheïstische religies. President Abbas voegde er nog aan toe dat het Palestijnse volk, dat grote offers heeft gebracht, verlangt naar vrede en co-existentie.

Bron: Kathpress.at