Orthodoxe Pasen in gespannen Jeruzalem
Wereldwijd vieren zowat 300 miljoen orthodoxe christenen dit weekend Pasen. Zij berekenen de paasdatum immers niet volgens de gregoriaanse maar volgens de juliaanse kalender, waardoor de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente pas morgen zondag valt. Dat is ook het geval in Jeruzalem. De kerk van de Wederopstanding – of nog Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk – is immers een ‘simultaankerk’, het beheer ervan werd toevertrouwd aan zes christelijke confessies. In de orthodoxe paaswake gaat de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem voor – terwijl de Latijnse patriarch van Jeruzalem in de Geboortekerk in Bethlehem voorgaat in de Kerstnacht. Pittig detail: om het ‘status quo’ tussen de christelijke confessies in de Heilige Stad te vrijwaren, worden de sleutels van de Heilige Grafkerk tot op vandaag door een Palestijnse moslim bijgehouden.
Israëlische politie
De Israëlische politie heeft evenwel aangegeven dat zij het aantal gelovigen bij de Verrijzeniskerk in deze paasnacht wil beperken tot 1.800, terwijl dat er vorig jaar nog meer dan 8.000 waren. Er werden intussen al verschillende extra check-points in de Oude Stad opgesteld. De veiligheidsdiensten benadrukken dat het om veiligheidsmaatregelen gaat – gezien de opgelopen spanningen in het Heilig Land – en dat de vrijheid van eredienst gevrijwaard wordt. Daar zijn de verantwoordelijken van de christelijke Kerken het allerminst mee eens: in een gezamenlijke mededeling noemen het Grieks-orthodoxe patriarchaat, de franciscaanse Custodie van het Heilig Land – die spreekt namens de katholieke Kerk – en Armeens-apostolische Kerk (samen de drie ‘hoofdbeheerders’ van de Heilig Grafkerk) dat een schending van de gebruiken van het ‘status quo’.
Wij zullen de paaswake vieren zoals dit al twee millennia lang gebeurt en nodigen alle gelovigen uit eraan deel te nemen.
Paasboodschappen
In zijn paasboodschap wijst oecumenisch patriarch Bartholomeüs van Constantinopel erop dat in en door de verrijzenis van de Heer alles beweegt in de richting van de volmaaktheid in het Koninkrijk van God. Deze eschatologische drive heeft orthodoxe christenen in de wereld altijd dynamiek en perspectief geboden. Daarom sluit de Kerk nooit compromissen met de aanwezigheid van het Kwaad in de wereld. Zij ontkent de realiteit van pijn en dood niet, noch de dubbelzinnigheid van de menselijke natuur. En zij beschouwt de strijd voor een rechtvaardiger wereld als iets wat inherent is aan haar missie. Metropoliet Athenagoras van België voegt in zijn paasboodschap een uitdrukkelijkere verwijzing naar de actualiteit eraan toe. Laten we onze broeders en zusters in Oekraïne die heden in erbarmelijke omstandigheden leven niet vergeten en bidden voor de vrede in de wereld.
Bekijk hieronder de video over het orthodoxe paasfeest in Jeruzalem vorig jaar van Christian Media Center 'CMC)