35.000 bloemen uit Nederland voor paasviering in Rome

Bloemen uit Nederland versieren het Sint-Pietersplein voor de paaszegen van de paus.
07/04/2023 - 10:59
Bisschop Van den Hende zegent de bloemen voor het vertrek naar Rome
Bisschop Van den Hende zegent de bloemen voor het vertrek naar Rome © Rkk

Vandaag, op Goede Vrijdag, beginnen Nederlandse specialisten met de versiering van het Sint-Pietersplein in Rome voor de paasviering. Daarvoor zijn een slordige 35.000 bloemen en planten uit Nederland naar Rome overgebracht. Op paaszondag spreekt paus Franciscus de traditionele urbi-et-orbizegen uit vanop het balkon aan het Sint-Pietersplein, dat helemaal versierd zal zijn met bloemen. Voor de decoraties werkt het Vaticaan dit jaar samen met bloemsierkunstenaar Daniela Canu, bloemisten uit Nederland en specialisten in bloemsierkunst en biotechnologie uit Slovenië.

Bisschop Hans Van den Hende van Rotterdam zegende de Nederlandse bloemen afgelopen dinsdag 4 april in de Keukenhof net voordat zij op transport gingen naar Rome. De bloemen onderstrepen het belang van het paasfeest, waarop we vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood, sprak de bisschop. Deze bloemen worden gezegend om God te danken voor de groeikracht en het leven dat we ontvangen. Maar ook opdat het een veilige reis mag zijn en opdat het paasfeest, waarop we vieren dat Jezus verrezen is, veel mensen zou mogen aanspreken.

De bloemen die de paasviering zondag opluisteren, zijn bijeengebracht door kwekers uit heel Nederland. Volgens Piet van der Burg, die de Hollandse bloemenhulde op het Sint-Pietersplein coördineert, is de roos dit jaar de hoofdbloem. Woensdag werden er 7.000 op transport gezet naar Rome. De bloem der liefde, symbool voor het geloof, wordt vergezeld door talloze anthuria, celosia’s, ridderspoor en chrysanten. 

Bron: RKK.nl/Kathpress.at