3D-tekenfilm over pater Kolbe

Met hun 3D-tekenfilm over pater Kolbe willen de Mexicaanse makers een nieuwe generatie jongeren inspireren
19/04/2016 - 17:53

BRUSSEL (KerkNet/ChristianToday) – Mexicanen hebben het leven van de martelaar en franciscaan pater Kolbe (1894-1941) vereeuwigd in een 3D-tekenfilm. Die moet jongeren vertrouwd maken met het leven en het indrukwekkende getuigenis van deze bekende nazimartelaar. 

In de tekenfilm Max & me wordt het levensverhaal van pater Kolbe overgeplaatst naar de moderne tijd. De film vertelt over de ontmoeting van een tiener die DJ is en een oudere man, Gunther. Volgens filmproducent Pablo Jose Barroso is de tekenfilm zo goed als af. Hij hoopt dat de film in de zomer 2016 in belangrijke filmzalen kan worden vertoond. Met onze film willen een generatie jongeren inspireren, klinkt het. 

Maximiliaan (oorspronkelijk Rajmund) Kolbe werd in 1894 geboren. De Poolse priester, journalist en martelaar kwam wegens zijn verzet tegen de nazi-overheersing al in mei 1941 in het uitroeiingskamp Auschwitz terecht. Nadat de bewakers een gevangene uit Kolbes barak tijdens een ontsnappingspoging zouden hebben betrapt, werden als represaille tien mannen ter dood veroordeeld. Kolbe bood zich aan om de plaats in te nemen van een van hen, een vader van een kroostrijk gezin. Nadat hij twee weken zonder voedsel in een barak was opgesloten, kreeg hij op 14 augustus 1941 een dodelijke injectie. In 1982 werd pater Kolbe door paus Joannes Paulus II heilig verklaard.