4 nieuwe postzegelseries van het Vaticaan

Het Vaticaan brengt vier nieuwe reeksen postzegels op een beperkte oplage uit, vooral bestemd voor postzegelverzamelaars.
18/03/2019 - 09:26
Europazegel 2019
Europazegel 2019 © Poste Vaticane

Het Vaticaanse Bureau voor Filatelie en Numismatiek brengt op 19 maart enkele nieuwe reeksen postzegels in omloop. Daarmee wordt de 90ste verjaardag van het Akkoord van Lateranen herdacht, de 150ste verjaardag van het Bambino Gesù Kinderziekenhuis en wordt met een serie Europazegels rond het thema Nationale vogels ook de verbondenheid met Europa en de Europese cultuur beklemtoond. Buitenbeentje is een postzegel van Don Diana, een Italiaanse priester die 25 jaar geleden door twee leden van de Italiaanse maffia werd vermoord toen hij de viering van de eucharistie aan het voorbereiden was. Deze geestelijke stond bekend om zijn felle strijd tegen de maffia.  

Interessant is ook de keuze voor de Europazegel. Dit jaar beelden de Europese landen daarop een vogel af die min of meer symbool staat voor het land. De filatelistische dienst van het Vaticaan koos voor de eend en de duif naar een ontwerp van Daniela Fusco. De wilde eend, met zijn groene kop en zilveren lichaam, wordt - aldus de filatelistische dienst - beschouwd als de voorvader van de meeste binnenlandse eendenrassen die de Vaticaanse tuinen en fonteinen bevolken. De wilde duif is een wijdverspreide soort, waarvan de postduif en vele soorten sierduiven afstammen, maar vooral ook de semi-wilde duiven die over bijna de hele wereld verspreid zijn, vooral op de pleinen van de grote steden, zoals op het Sint-Pietersplein in Rome.

Bron: Vaticannews.va/I.Media/Katholisch.de