40 jaar geleden werd Solidarnosc opgericht

De vakbonds- en oppositiebeweging Solidarnosc leverde met de steun van de katholieke kerk een belangrijke bijdrage tot de val van het communisme.
28/08/2020 - 16:33
Paus Joannes Paulus II in 1979
Paus Joannes Paulus II in 1979 © Vatican Media

Paus Joannes Paulus II heeft een belangrijke rol gespeeld in de politieke ommekeer in Polen en daarmee ook in de val van de Muur van Berlijn en het communisme. Dat heeft de Solidarnosc-oprichter en Nobelprijswinnaar Lech Walesa (76) gezegd naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de oprichting van de vrije vakbond in de zomer van 1980.

Walesa verwijst naar het bezoek van de Poolse paus aan zijn vaderland in 1979. Hij herinnert zich hoe alle Polen opkeken naar de voormalige aartsbisschop van Krakau. Dat inspireerde hen een jaar later tot de oprichting van een vrije vakbond. Slechts enkele maanden later hadden wij al meer dan 10 miljoen leden. De voormalige vakbondsleider, die na de val van het communisme president zou worden van Polen,  kon paus Joannes Paulus II verschillende keren persoonlijk ontmoeten. Het waren vreemde ontmoetingen. Wij hoefden niet veel te zeggen. Wij konden zonder veel woorden goed met elkaar opschieten. Wij wisten van elkaar wat wij dachten.

Op 31 augustus 1980 ondertekenden Walesa en vicepremier Jagielski een overeenkomst en Gdansk en werd de eerste onafhankelijke vakbond van het Oostblok erkend.

Lech Walesa vindt dat er 40 jaar later nog altijd een even grote nood is aan een gemeenschappelijke visie op de toekomst. Er is nood aan een nieuwe solidariteit. Daarin moet ook een rechtvaardig economisch systeem centraal staan. Het communisme is er zeker niet in geslaagd om ons dat te geven. Maar ook het kapitalisme is geen oplossing. Wij moeten nagaan hoe de vrije markt effectief aan banden kan worden gelegd met het oog op het welzijn van mensen.

Bron: Kathpress.at