40 progressieve groepen houden samen ‘tegensynode’ in Rome
Een netwerk van meer dan 40 katholieke, christelijke en oecumenische groepen organiseert van 8 tot 14 oktober een tegensynode in Rome. Daarmee willen ze de leiding van de Kerk aansporen om werk te maken van inclusie en diversiteit. Onder de deelnemers zijn afgevaardigden van hervormingsgroepen zoals Wij zijn de kerk, Konzil van Unten, Concerned Lay Catholics, Maria 2.0, het Forum van LGBT christelijke groepen en de pro-abortusgroep Catholics for Choice.
De organisatoren schrijven: ‘Als wij de kardinalen en bisschoppen tot nederigheid kunnen aansporen om naar het volk van God te luisteren, dan krijgt de Heilige Geest misschien de kans om verandering teweeg te brengen.
Als dat niet het geval is, dan zien wij de toekomst somber tegemoet.
Het wordt dan ook erg moeilijk om nog een weg voorwaarts te zien voor een kerk die - zeker in Europa en het Westen - wordt geteisterd door misbruikschandalen, financieel wangedrag en een groot tekort aan mannen die nog priester willen worden.’
Het netwerk wil met de bijeenkomst nadrukkelijk de mensenrechten in de kerk — in het bijzonder van vrouwen — bevorderen en zijn visie geven over de kerk van de toekomst.
Belangrijkste gastsprekers zijnJoan Chittister (86), een Amerikaanse benedictines, feministe en theologe en Mary McAleese, die van 1997 tot 2011 president was van Ierland en zich inzette voor de erkenning van het homohuwelijk.
Oproep voor verandering
Volgens woordvoerder Brian Devlin heeft paus Franciscus met de aankondiging van het synodale pad hoge verwachtingen gewekt. ‘Wij willen die oproep voor verandering ondersteunen.’ Devlin erkent dat er met de komende synode duidelijk een nieuwe weg wordt ingeslagen omdat leken en vrouwen daar stemrecht hebben. ‘Maar er hebben nog steeds veel meer bisschoppen dan vrouwen stemrecht.’
Volgens Mary McAleese getuigt de grote impact van het misbruikschandaal in Ierland van de ‘lafhartige domheid van leidinggevenden in het verleden’. Volgens haar wordt het ook hoog tijd dat de katholieke Kerk er zich rekenschap van geeft dat ze geconfronteerd wordt met een generatie van hoogopgeleide leken, die in staat zijn een kritische analyse te maken van de kerkelijke leer:
‘Vooral vrouwen aanvaarden niet langer dat zij in de kerk als tweederangsburgers worden bekeken.’
Volgens Devlin is de wijding van vrouwen - eerst als diaken, en later als priester – dan ook een van de belangrijkste eisen van deze bijeenkomst. ‘Daarom zullen wij op 6 oktober, als de synode van start gaat, een mars houden door het centrum van Rome om die eis onder de aandacht te brengen.’
Bron: Spirit Unbounded/The Guardian