400 jaar zieken- en armenzorg in Diest

Zonder de inzet van de gasthuiszusters is de gezondheidszorg van vandaag ondenkbaar.
13/10/2019 - 12:04
Gasthuiszusters te Diest
Gasthuiszusters te Diest © Michel Van der Eycke/vierhonderd.be

Nog tot 10 november wordt in Diest met twee tentoonstellingen de bijdrage van de gasthuiszusters Augustinessen in de zieken- en de armenzorg van de stad herdacht. De eerste zusters, die uit Tienen afkomstig waren, vestigden zich in 1619 in Diest. Zuster Catharina Van der Beken en zuster Anna Van de Poel kwamen in die tijd nog met paard en kar naar de stad. Zij werden er door de bevolking warm onthaald. Daarna volgden vele andere zusters hun voorbeeld. Zij kregen de opdracht om het Groot Gasthuis over te nemen. De ziekenzusters kenden een streng leven van armoede (die hen soms erg zwaar viel), celibaat, het getijden- en koorgebed en de dagelijkse zorg voor de armen en de zieken.

De zusters leefden volgens de regel van Sint-Augustinus, waarin het gemeenschapsleven en de naastenliefde centraal staan. Zusters mochten weliswaar het klooster verlaten, maar ze moesten om 9 uur ’s avonds terug zijn. Dan ging de poort onherroepelijk dicht. Daarna moesten zij opstaan voor de vigilie (wake) voor middernacht en ’s morgens al heel vroeg voor de metten (van het Latijnse woord matutinum, ochtend). In de 20ste eeuw stampten de zusters het Sint-Jozefziekenhuis uit de grond en legden zij zich ook meer en meer toe op de bejaardenzorg in de stad. Vandaag genieten de nog resterende bejaarde zusters van een welverdiende rust.

Dankzij de zusters werden vier eeuwen lang zieken bezocht, hongerigen gespijsd, naakten gekleed en aan vreemdelingen onderdak geboden.

400 jaar lang zouden de zusters zieken verzorgen en het gezicht bepalen van wat de ziekenzorg vandaag is. Het gasthuis van weleer werd een hospitaal. Vandaag is het een modern ziekenhuis. Ook de stad Diest beseft de belangrijke rol die zij doorheen de geschiedenis voor de bevolking hebben gespeeld en viert hun inzet met twee tentoonstellingen. In het stadsmuseum De Hofstadt wordt nog tot 10 november de geschiedenis geschetst van 400 jaar ziekenzorg door de gasthuiszusters in Diest. In de kapel van het Sint-Elisabethgasthuisis er nog de fototentoonstelling: De weg naar het licht.

Lees meer over 400 jaar gasthuiszusters in Diest.