400.000 euro voor religieus erfgoed in West-Vlaamse Lo-Reninge

Onroerend Erfgoed kent een premie toe voor de restauratie van de Sint-Bartholomeuskerk in Pollinkhove en de pastorie van Lo-Reninge.
16/03/2016 - 14:10

De Vlaamse overheid heeft vandaag een bedrag van 421.000 euro vrijgemaakt voor Lo-Reninge. Dat geld kan de West-Vlaamse gemeente in de restauratie van kostbaar religieus erfgoed investeren. 322.000 euro is bestemd voor de restauratie van het interieur van de Sint-Bartholomeuskerk van Pollinkhove, die in 1554 werd gebouwd. Het kerkgebouw raakte in de negentiende eeuw bij een brand echter grotendeels vernietigd. Bij de heropbouw in 1854 bleef een gedeelte van de oorspronkelijke kerkmuren behouden. De Sint-Bartholomeuskerk is sinds 1938 een beschermd monument.

Er komt ook Vlaamse steun voor de bedaking van de pastorie van Lo-Reninge, een goed voorbeeld van een historiserend herstel in de wederopbouwperiode. Het pand raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. Ondanks de oorlogsschade en het daaropvolgende herstel, bewaart de pastorie nog gebouwdelen uit verschillende bouwfases van de achttiende en negentiende eeuw. Sinds 27 mei 2005 is het gebouw beschermd als monument.

Bron: Onroerend Erfgoed

Pastorie van Lo © Onroerend Erfgoed/Vlaamse Gemeenschap