5 tips van de paus voor een barmhartige veertigdagentijd
05/12/2020 - 00:00
Paus Franciscus riep dit jaar uit tot het Jaar van de Barmhartigheid. Hij vroeg bovendien om deze vasten nog intenser dan anders te beleven als een uitgelezen moment om de barmhartige liefde en genade van God te vieren en te beleven. Uit zijn preken en aanmaningen over de vasten en het jubeljaar vallen alvast vijf heel concrete en praktische tips af te leiden om van deze vasten een mooie en barmhartige veertigdagentijd te maken.
Hier zijn de vijf suggesties van paus Franciscus:
1. Ontdek de genade van God in de Schrift
Het barmhartige en genadevolle gelaat van God wordt ons in de Heilige Schrift voortdurend geopenbaard in de persoon van Jezus. De omzetting van die Schrift en het voorbeeld van Jezus in ons dagelijkse leven is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Paus Franciscus: Maak elke dag tien minuten tijd om in de Schrift te lezen. Probeer ook een half uurtje met de Bijbel te bidden als je tijd hebt. Wie dat niet gewend is kan de methode van de lectio divina gebruiken.
2. Ervaar de barmhartigheid van God in het sacrament van de verzoening
In zijn uitspraken en preken over de barmhartigheid benadrukt paus Franciscus telkens weer het belang van het sacrament van de verzoening. Om barmhartig te kunnen zijn voor anderen, moeten wij die barmhartigheid ook zelf ervaren en berouw hebben over onze zonden. Door het miskende sacrament van de biecht kunnen wij de goddelijke barmhartigheid ervaren, waardoor wij op onze beurt barmhartiger voor anderen zijn. Paus Franciscus: Laten wij het sacrament van de verzoening in ere herstellen om eer te brengen aan de grootsheid van goddelijke barmhartigheid, die voor elke berouwvolle biechteling een bron van innerlijke vrede is.
3. Bezin U over de werken van barmhartigheid en probeer die ook te doen
Doorheen de jaren hebben de werken van barmhartigheid bij gelovigen sterk aan belang ingeboet. Velen kunnen ze zelfs niet langer opsommen. Deze veertigdagentijd en het Jaar van barmhartigheid biedt de kans om ze opnieuw te herontdekken en om er ook echt werk van te maken in ons eigen leven. De paus vraagt om niet te vergeten dat er naast de zeven lichamelijke werken van barmhartigheid ook nog zeven geestelijke werken van barmhartigheid zijn (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_werken_van_barmhartigheid), die nooit van elkaar mogen gescheiden worden. Hij vraagt om van elk van de zeven werken er eentje uit te kiezen en om daar tijdens de vasten echt werk van te maken en dit op eenvoudige manier vorm te geven. Paus Franciscus: Dat kan bijvoorbeeld door altijd een plastic zak met wat eten of een inspirerend boek of pamflet over het geloof bij te hebben. Schenk het aan dakloze die U ontmoet of probeer ergens in een gaarkeuken of een tehuis voor daklozen te helpen. Maar beperk U dan niet alleen tot het uitdelen van voedsel en aanwezig zijn. Het is mijn vurigste verlangen dat de gelovigen zich tijdens dit Jubeljaar over de lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid bezinnen.
4. Herontdek de stilte
Paus Franciscus: Om de barmhartigheid van God in ons leven te ervaren, moeten wij eerst zijn woord van barmhartigheid beluisteren Dat kunnen wij door met de Schrift te bidden en door elke dag een tijd van stilte in te bouwen om zijn stem te horen. Velen van ons hebben als kind geleerd om elke dag met een momentje van gebed te beginnen. Eenieder moet er in kunnen lukken om ongeacht zijn bezigheid in het dagelijkse leven enkele momenten van stilte voor de Heer in te bouwen. Wij moeten ons vrijmaken om het woord van God te beluisteren. Zo kunnen wij het ook een plaats geven in ons leven en ons daarnaar richten.
5. Heb aandacht voor katholieken die vervreemd zijn
Die aandacht voor randkerkelijken mag misschien ouderwets lijken, maar paus Franciscus legt in al zijn geschriften en uitspraken over de barmhartigheid telkens sterk de nadruk op de verkondiging. Verkondiging en de barmhartigheid zijn nauw met elkaar verbonden, omdat de kerk met de tedere ogen van de barmhartige vader moet kijken om de verloren schapen terug naar God te leiden. Paus Franciscus: Zonder barmhartigheid, verliest onze verkondiging haar efficiëntie, haar oprechtheid en haar geloofwaardigheid. Soms volstaat het om met iemand een koffie te gaan drinken, om iemand uit te nodigen voor een vastenactiviteit of om een inspirerende gedachte te delen. Verkondigen is veel eenvoudiger dan wij wel denken.
De paus vraagt nog dat het thema van de barmhartigheid bij de nieuwe evangelisatie opnieuw en met een nieuw enthousiasme wordt verkondigd en in de pastoraal vorm krijgt.
Bron: aleteia.org