500 haatmisdrijven tegen christenen in Europa

Het Observatorium voor Onverdraagzaamheid registreerde in 2021 in 19 Europese landen de onverdraagzaamheid tegenover en discriminatie van christenen.
15/11/2022 - 14:55
Oidac-rapport 2021
Oidac-rapport 2021 © Oidac

Het Observatorium voor Onverdraagzaamheid en Discriminatie (OIDAC) geeft een 80 bladzijden tellend rapport over discriminatie en antichristelijk geweld in Europa uit. Daarin wordt toelichting geven over 500 geregistreerde gevallen in 19 landen in Europa - waarvan 10 in ons land - al ligt het werkelijke aantal zonder enige twijfel hoger. Meer dan 300 hebben betrekking op vandalisme, zoals graffiti, vernielingen en ontheiligingen. Het rapport documenteert ook 60 brandstichtingen of pogingen tot brandstichting, 14 gevallen van fysiek geweld en zelfs 4 moorden. Een groot aantal gevallen vond plaats in Frankrijk of Duitsland en traditioneel ook in Angelsaksische landen. Maar het voorbije jaar was er ook een opvallende stijging in Polen en Oostenrijk. 

Minachting

Het OIDAC wijst op het toenemende aantal beledigende en denigrerende uitspraken over christenen, tot soms het rechtstreekse aanzetten tot haat en geweld, in media en bij politici en politieke partijen. Het centrum wijst pogingen om dit te minimaliseren of te rechtvaardigen - omdat christenen een meerderheid vormen - af. 

Het is niet belangrijk wie de meerderheid vormt, maar wel welke groepen het politieke discours bepalen en menen het recht te hebben andere groepen te discrimineren, beledigen en zelfs openlijk aan te vallen. OIDAC

Soms ook is dubbelzinnige wetgeving op nationaal of internationaal vlak, die onder druk van die groepen wordt doorgevoerd, problematisch op het vlak van de vrije meningsuiting, de mensenrechten of met betrekking tot de godsdienst- of gewetensvrijheid, zoals bij het ontzeggen van het recht op gewetensbezwaren. Ook excuses zoals het feit dat christenen elders in de wereld veel zwaarder worden vervolgd, dat de discriminatie waarvan sprake het gevolg zou zijn van historisch verworven privileges die worden afgebouwd of de bewering dat enkel andere geloofsgemeenschappen (waarbij de pijlen feitelijk worden gericht op moslims) voor de haat of het geweld verantwoordelijk zouden zijn, wijst het rapport af. De groeiende seculiere onverdraagzaamheid gaat bovendien gepaard met toegenomen zelfcensuur van christenen in de openbare ruimte, op mediaplatforms, maar ook in de privésfeer of op het werk.

Onverdraagzaamheid

Hoopgevend is volgens OIDAC anderzijds dat almaar meer Europese landen niet alleen het geweld en aansporingen tot haat tegen etnische groepen, moslims en joden, maar steeds vaker ook tegen christenen - onder meer via aangiften bij de politiediensten - registeren. Vandaag is dat al in 10 Europese landen, maar niet in België, het geval. Zorgwekkend blijft de polarisatie in Europa waarbij politici en sociale media haat en verdeeldheid stimuleren, in plaats van juist bij te dragen tot meer respect en tolerantie. Het OIDAC roept op om te blijven waken over de godsdienstvrijheid, niet alleen voor christenen over de hele wereld, maar ook voor niet-gelovigen.

Bron: OIDAC

Lees het OIDAC-Jaarrapport 2021